Putin: Výzvy na tribunál OSN v prípade zostrelenia letu MH17 sú predčasné

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 19:10 • 2 min
Putin: Výzvy na tribunál OSN v prípade zostrelenia letu MH17 sú predčasné

MOSKVA - Výzvy na vytvorenie tribunálu OSN, ktorý by vyšetril príčiny vlaňajšieho zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad územím kontrolovaným povstalcami na východe Ukrajiny, sú kontraproduktívne a unáhlené. Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin počas telefonického rozhovoru s holandským premiérom Markom Ruttem.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Politici spolu hovorili deň pred piatkovým prvým výročím zostrelenia lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Väčšinu z nich tvorili holandskí občania. 


Rutte v tejto súvislosti uviedol, že tribunál OSN by pri hľadaní spravodlivosti pre rodiny obetí poskytol "najlepšiu záruku spolupráce všetkých krajín", informovala agentúra Reuters. 


Moskva popiera obvinenia, podľa ktorých let MH17 zostrelili proruskí separatisti bojujúci proti vláde v Kyjeve na východe Ukrajiny. Putin "vysvetlil postoj Ruska ohľadom predčasných a kontraproduktívnych iniciatív viacerých krajín vrátane Holandska v súvislosti so zriadením medzinárodného tribunálu", uvádza sa v tlačovom vyhlásení Kremľa. Putin ďalej zdôraznil, že akékoľvek rozhodnutia a vyšetrovania musia byť úplné, objektívne a nezávislé. 


Rusko, ktoré popiera účasť na konflikte na východe Ukrajiny, nepripúšťa ani všeobecne podporovanú teóriu, podľa ktorej stroj zostrelili proruskí separatisti za pomoci protilietadlového raketového systému ruskej výroby SA-11 Buk. Ruská strana naopak naznačuje, že lietadlo poslali k zemi ukrajinské ozbrojené zložky. Túto teóriu naopak odmieta Kyjev, napísal Reuters. 


Poslanci ukrajinského parlamentu dnes v Kyjeve prijali vyhlásenie, ktoré vyzýva OSN, národné parlamenty a štáty sveta, aby podporili vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrenie havárie letu MH17. Za návrh hlasovalo 248 z 320 prítomných členov zákonodarného zboru, napísala ukrajinská tlačová agentúra UNIAN. 


Malajzia predložila návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o zriadení medzinárodného vyšetrovacieho tribunálu 10. júla. Ide o spoločný návrh Malajzie, Austrálie, Holandska, Belgicka a Ukrajiny. 


Vyšetrovanie havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines vedie Holandsko s pomocou Belgicka, Austrálie a Ukrajiny. Konečné znenie správy o príčinách nešťastia zverejní v októbri holandská agentúra pre bezpečnosť leteckej prevádzky. 


V piatok 17. júla uplynie prvé výročie od zostrelenia lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Väčšinu z nich tvorili holandskí občania. Vlajky na holandských vládnych budovách budú v piatok spustené na pol žrde na pamiatku obetí. Okolo 2000 príbuzných a blízkych obetí letu MH17 sa v tento deň zúčastní na súkromnej spomienkovej bohoslužbe v obci Nieuwegein pri Utrechte. Na obrade sa zúčastní aj predseda holandskej vlády Rutte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona