Putin vyzval USA, aby nezaútočili na Sýriu

NETKY.SK • 31 August 2013, 15:30 • 2 min
Putin vyzval USA, aby nezaútočili na Sýriu

VLADIVOSTOK - Ruský prezident podľa agentúry Reuters žiada dôkaz, že za útokom bol režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

slovakia

left justify in out

V čase, keď sýrska vláda víťazí vo vojne, použitie chemických zbraní z jej strany by bolo "úplným nezmyslom", vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. USA vyzval, aby upustili od útoku na Sýriu. Šéf Bieleho domu Barack Obama, laureát Nobelovej ceny za mier, by si mal podľa Putina uvedomiť, aký účinok by mal útok na civilistov.

Americká administratíva v piatok oznámila, že plánuje obmedzenú vojenskú akciu, aby potrestala režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada za "brutálny a ohavný" chemický útok z minulého týždňa na predmestí Damasku. USA tvrdia, že o život prišlo viac ako 1400 ľudí.

Putin ale podľa agentúry Reuters žiada dôkaz, že za útokom bol Asad. Barack Obama by mal podľa neho predložiť dôkaz inšpektorom OSN a Bezpečnostnej rade OSN. Putin na margo útoku povedal, že bol provokáciou zo strany "tých, ktorí chcú vtiahnuť ďalšie krajiny do sýrskeho konfliktu a chcú získať podporu mocných členov medzinárodnej arény, najmä Spojených štátov".

Putin povedal, že svetové veľmoci by mali o Sýrii diskutovať na schôdzke lídrov skupiny G20 v Petrohrade na budúci týždeň. "Je to dobrá platforma pre diskusiu o probléme. Prečo ju nevyužiť?" dodal šéf Kremľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona