Putin vyzval na okamžité zastavenie vojenských operácií v Jemene

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 07:20 • 2 min
Putin vyzval na okamžité zastavenie vojenských operácií v Jemene

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval dnes na "okamžité zastavenie vojenských aktivít" v Jemene.

slovakia

left justify in out

Putin tak urobil počas telefonického rozhovoru s iránskym kolegom Hasanom Rúháním, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačové oznámenie Kremľa.

 

S iránskym prezidentom Rúháním sa o situácii v Jemene dnes telefonicky rozprával aj britský premiér David Cameron. Povstalcov z jemenského šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov by podľa Camerona nemali podporovať "iné krajiny".

 

"V súlade s nastolením stability je to, čo potrebujeme, politický proces," informovala o slovách britského premiéra hovorkyňa jeho úradu. V rámci toho by podľa Camerona "nemali iné krajiny podporovať húsíjskych povstalcov, ale podporovať všetky rôzne strany s rôznymi záujmami v Jemene, aby dospeli k politickému vývoju".

 

Rúhání, ktorého krajina je na strane šiitských húsíov, počas dialógu s Cameronom kritizoval letecké útoky v Jemene. "Regionálne krajiny by sa mali vyhnúť akýmkoľvek opatreniam, ktoré by smerovali k zintenzívneniu krízy," povedal najvyšší predstaviteľ Iránu, ktorého citovala agentúra Fars.

 

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v mene Iránu tlmočil požiadavku na okamžité zastavenie vojenskej operácie vedenej saudskoarabskými ozbrojenými silami v Jemene. Teherán podľa neho podnikne všetky potrebné kroky na zastavenie tamojšej krízy. "Letecké útoky vedené Saudskou Arábiou by sa mali okamžite zastaviť," povedal Zaríf podľa agentúry ISNA.

 

"Prijmeme akékoľvek opatrenia, aby sme zastavili krízu v Jemene," povedal šéf iránskej diplomacie, ktorý aktuálne rokuje o jadrovom programe Teheránu vo švajčiarskom Lausanne.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes večer vyhlásil, že Irán sa snaží dominovať Blízkemu východu a jeho aktivity týmto smerom začali rozčuľovať Ankaru, ako aj Saudskú Arábiu a arabské štáty Perzského zálivu.

 

"Skutočne nie je možné to tolerovať. Irán to musí pochopiť," povedal na tlačovej konferencii s tým, že Teherán by mal stiahnuť prípadné jednotky, ktoré môže mať v Jemene, ako aj v Sýrii a Iraku, a rešpektovať územnú celistvosť týchto krajín.

 

Turecko už predtým uviedlo, že podporuje Saudskou Arábiou vedenú vojenskú operáciu proti povstalcom v Jemene, a vyzvalo húsíov a ich "zahraničných podporovateľov", aby zastavili kroky ohrozujúce mier a bezpečnosť v regióne.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun považuje rokovania za "jedinú možnosť", ako vyriešiť krízu v Jemen. Pan Ki-mun pripomenul, že Bezpečnostná rada OSN vyzvala štáty, aby "sa zdržali akéhokoľvek vonkajšieho zásahu, ktorý by sa snažil rozpútať tamojší konflikt".

 

"Napriek eskalácii ostávajú vyjednávania jedinou možnosťou pre konečné riešenie jemenskej krízy," uviedol najvyšší predstaviteľ OSN prostredníctvom tlačového vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

Saudská Arábia a jej spojenci z krajín Perzského zálivu začali dnes nálety proti húsíjským povstalcom v Jemene. Ich cieľom je "chrániť a brániť legitímnu vládu" jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

 

Na vojenskej operácii v Jemene sa tiež podieľajú letectvá Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru a Bahrajnu.

 

Do operácie sa dnes zapojil aj Egypt, ktorý vyslal štyri bojové lode do Adenského zálivu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies