Putin vyzval Arménsko a Azerbajdžan na zastavenie paľby a zdržanlivosť

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 16:38 • 2 min
Putin vyzval Arménsko a Azerbajdžan na zastavenie paľby a zdržanlivosť

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval Arménsko a Azerbajdžan na okamžité zastavenie paľby a zdržanlivosť s cieľom zabrániť v oblasti Náhorného Karabachu ďalším obetiam na životoch.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes v Moskve Putinov hovorca Dmitrij Peskov, podľa ktorého je ruský prezident správami o obnovení bojov na styčnej línii v Karabachu veľmi znepokojený.

 

Putin podľa Peskova vyjadril ľútosť nad tým, že situácia v oblasti opäť skĺzla do ozbrojenej konfrontácie napriek tomu, že v poslednom čase bol podniknutý celý rad krokov, ktoré mohli viesť k urovnaniu konfliktu.

 

Arménsko a Azerbajdžan vedú spor o Náhorný Karabach už desiatky rokov. Prevažne arménske obyvateľstvo tejto oblasti sa odtrhlo od Azerbajdžanu vo vojne na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. Konflikt si vtedy vyžiadal asi 30.000 mŕtvych a tisíce utečencov. Rokovaniami sa spor zatiaľ nepodarilo vyriešiť. Baku hrozí, že spornú oblasť dobyje späť silou, ak bude diplomacia neúspešná. Mierovú zmluvu obe krajiny doteraz neuzavreli. Napriek prímeriu na hraniciach sporadicky dochádza k prestrelkám s obeťami na životoch.

 

Podľa agentúry AP azerbajdžanské ministerstvo obrany dnes popoludní informovalo, že najnovšie vyostrenie napätia si vyžiadalo životy 12 azerbajdžanských vojakov. Podľa tohto zdroja na arménskej strane je viac ako 100 obetí a zranených. Azerbajdžan súčasne priznal, že prišiel o jeden vrtuľník. Súčasne oznámil, že azerbajdžanské jednotky zničili šesť arménskych tankov a 15 palebných pozícií arménskeho delostrelectva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies