Putin vystúpil s vyhlásením o zahraničnej politike a o vzťahoch Ruska s ostatnými krajinami

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 11:22 • 2 min
Putin vystúpil s vyhlásením o zahraničnej politike a o vzťahoch Ruska s ostatnými krajinami

MOSKVA – V Rusku sa konalo priame spojenie s prezidentom, počas ktorého, okrem iného Vladimír Putin odpovedal na otázky týkajúce sa vzťahov s krajinami blízkeho i ďalekého zahraničia, o vývoji krajiny pod sankciami a ochrane ruských záujmov.

slovakia

left justify in out

O vzťahoch s Ukrajinou

Vladimír Putin počas priameho rozhovoru vyhlásil, že vedenie dnešnej Ukrajiny je voči Rusku nepriateľské. „Nepovažujem ukrajinský ľud za nepriateľský národ. Ale vedenie dnešnej Ukrajiny je na rozdiel od ľudí zjavne nepriateľské,“ poukázal hlava štátu. Znovu tiež poznamenal, že podľa jeho názoru sú Ukrajinci a Rusi jeden národ.

 

img

 

Prečítajte si: V Rusku polícia prehľadala byty investigatívnych novinárov

 

Prezident okrem toho porovnal možné dôsledky zákona pre pôvodné obyvateľstvo Ukrajiny so zbraňami hromadného ničenia a prisľúbil tiež, že napíše samostatný článok o histórii ruského ľudu vrátane jeho spojitosti  s Ukrajinou.

 

O stretnutí so Zelenským

Putin je pripravený stretnúť sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ale domnieva sa, že najskôr treba pochopiť, o čom sa s ním rozprávať. „On (prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský) odovzdal Ukrajinu pod úplnú vonkajšiu kontrolu a riadenie. Tak o čom s ním hovoriť? Napriek tomu neodmietam stretnutia tohto druhu. Treba len pochopiť, o čom sa rozprávať," povedal.

 

img

 

„Priaznivci normálnych vzťahov s Ruskom na Ukrajine sú potlačení v zárodku. Niekto je uväznený, niekto je v domácom väzení, niekto je zabitý na ulici. Načo sa stretávať so Zelenským,“ spytuje sa Putin.

 

O britskom torpédoborci na Kryme

Prezident považuje za zjavnú provokáciu vstúp britského torpédoborca Defender do ruských teritoriálnych vôd pri pobreží Krymu. Navyše provokácia nielen zo strany Spojeného kráľovstva, ale aj zo Spojených štátov. Ako zdôraznil Putin, v reakcii na zastavenie ruských vojenských cvičení blízko hraníc s Ukrajinou sa západné krajiny „natlačili“ k hraniciam Ruskej federácie.

 

img

 

„Aj keby sme túto loď potopili, bolo by ťažké predstaviť si, že by sa svet ocitol na prahu tretej svetovej vojny, pretože tí, ktorí to robia, dobre vedia, že z tejto vojny nemôžu vyjsť víťazmi. My na našom území bojujeme za seba, za svoju budúcnosť,“ povedal prezident. Zároveň dodal, že ho znepokojuje vojenský prieskum ukrajinského územia západnými krajinami.

 

Súvisiaci článok: Britský torpédoborec a ruské bomby. Čo sa stalo v Čiernom mori?

 

„Vojenský rozvoj územia, ktoré priamo hraničí s naším – predstavuje pre nás významné bezpečnostné výzvy. Týka sa to skutočne životne dôležitých záujmov Ruskej federácie a obyvateľov Ruska,“ zdôraznil Putin.

 

O rozvoji Ruskej federácie v rámci sankcií

Ruská ekonomika sa prispôsobila sankciám a urobila to svojím spôsobom vo svoj prospech, uviedol Putin. Podľa hlavy štátu vytvorili sa náhradné programy, zámena vozu a výmena dovezeného zariadenia je dobrý impulz pre rozvoj výrobných oblastí so špičkovou technológiou. „Bez ohľadu na to, aké sankcie sa budú na Rusko vzťahovať a čím nás budú strašiť, Rusko sa stále vyvíja, jeho ekonomická suverenita sa zvyšuje. Obranyschopnosť dosiahla veľmi vysokú úroveň a v mnohých dôležitých parametroch prekonala mnohé krajiny sveta, vrátane USA,“ poznamenal hlava štátu.

 

img

 

Prezident obzvlášť zdôraznil, že Rusko nebude reagovať na sankcie vo svoj neprospech, a zároveň vyjadril nádej, že „svetový poriadok nadobudne ušľachtilejší charakter“ a vzťahy medzi Ruskom a USA stanú normálnymi. „Svet sa kardinálnym spôsobom mení a naši partneri v USA to na jednej strane chápu, a preto sa v Ženeve uskutočnilo stretnutie s americkým prezidentom, ale na druhej strane za každú cenu sa snažia aby si udržali monopolné postavenie,“ poznamenal ruský prezident.

 

Mohlo by vás zaujímať: Putin poslal tvrdý odkaz nepriateľom Ruska!

 

O návrate ZSSR

Putin je presvedčený, že obnova Sovietskeho zväzu je nezmyselná a nepraktická. Podľa prezidenta je to nemožné z mnohých dôvodov, najmä kvôli demografickým procesom v mnohých bývalých republikách ZSSR. „V opačnom prípade môžeme čeliť sociálnym problémom, ktoré nebude možné vyriešiť, a tiež problémom erózie štátotvorného etnického jadra,“ vysvetlil Putin.

          

Každoročný priamy dialóg medzi hlavou štátu a občanmi sa stal už dlhoročnou tradíciou. Prvé živé vysielanie sa uskutočnilo 24. decembra 2001. V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa včerajšie podujatie konalo v online formáte. Štúdio bolo zriadené vo Svetovom obchodnom centre a nemalo publikum, ale boli tam moderátori, ktorí pomáhali prezidentovi pri výbere otázok na najrelevantnejšie témy.

 

 

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies