Putin vyslovil to, čo ho sa všetci Európania obávali

NETKY.SK • 20 Júl 2022, 07:00 • 2 min
Putin vyslovil to, čo ho sa všetci Európania obávali

TEHERÁN - Ruský prezident Vladimír Putin varoval, že dodávky plynu do Európy by mohli ešte klesať.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovšieho vyjadrenia Vladimíra Putina si Západ môže za to, že sa znížili dodávky zemného plynu európskym zákazníkom, sám. Európe z Teheránu odkázal, že aktuálna situácia sa môže ešte zhoršiť a dodávaky plynu budú pravdepodobne  klesať. Európsku úniu, ktorá sa obáva, že Rusko by mohlo pred zimou vypnúť dodávky plynu úplne, asi tieto jeho slová nepotešia. 

 

Prečítajte si aj: Maďari pristúpili ku kroku, ktorý nikto nečakal! Bude znamenať začiatok konca?

 

img

V Teheráne, kde sa stretol s lídrami Iránu a Turecka, Putin ruským novinárom povedal, že množstvo plynu, ktorý prúdi do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1, ešte viac klesne zo 60 miliónov metrov kubických na 30 miliónov denne, teda asi pätinu jeho kapacity, ak rýchlo nevymenia turbínu.

 

Dodal, že by mohli spustiť nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2, ktorý sa vôbec nedostal do prevádzky, no poznamenal, že i ten by mal len asi polovicu kapacity, pretože zvyšok sa používa na domáce potreby. Ruský líder tiež upozornil, že plán Západu v rámci sankcií, zastropovať ceny ruskej ropy, povedie k destabilizácii globálneho trhu a zvýši ceny.

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Ulicu Dr. Jozefa Tisu vo Varíne pri Žiline nepremenovali

 

img


Únia uvalila embargo na dovoz ruského uhlia a väčšiny ropy, ktoré by malo vstúpiť do platnosti neskôr v tomto roku, no nezahrnula do neho plyn, pretože od neho závisí pri napájaní tovární, výrobe elektriny a vykurovaní domov.

 

Plynárenská spoločnosť Gazprom minulý mesiac zredukovala dodávky plynu do Nemecka cez Nord Stream 1 o 60 %, odvolávajúc sa na technické problémy po tom, ako Siemens poslal do Kanady na generálku turbínu a pre sankcie sa nemohla vrátiť. Kanada a Nemecko sa na jej návrate nakoniec dohdoli. Vladimír Putin ale včera oznámil,  že Gazprom stále nedostal potrebné dokumenty.

Gazprom musí podľa ruského lídra koncom júla pre opravy vypnúť ďalšiu turbínu a ak sa dovtedy nevráti tá z Kanady, dodávky plynu sa ešte viac znížia. Ako ďalší dôvod zníženia dodávok uviedol, že Ukrajina zatvorila vetvu tranzitného plynovodu, ktorou prúdi ruský plyn na Západ cez územie ovládané Moskvou a podporované separatistami.

 

Viac o turbíne tu: Nemci žiadajú Kanadu o výnimku kvôli plynu a hovoria o nebezpečenstve pre celú Európu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies