Putin vyradil Bašnefť zo zoznamu strategických firiem, umožní tak jej predaj

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 16:55 • 2 min
Putin vyradil Bašnefť zo zoznamu strategických firiem, umožní tak jej predaj

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dal zelenú predaju 50-% štátneho podielu v ruskej ropnej spoločnosti Bašnefť, keď v minulých dňoch podpísal dekrét o vyradení firmy zo zoznamu strategických podnikov. Dekrét vstúpil do platnosti 16. mája. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Zámer predať podiely v ropných firmách Bašnefť a Rosnefť, ako aj v banke VTB, producentovi diamantov Alrosa a lodiarskej firme Sovcomflot, oznámil Putin ešte v januári. Pôvodne sa zvažovali tri možné scenáre privatizácie Bašnefti: predaj 25-% podielu, predaj 50-% podielu a nakoniec spolu s podielom, ktorý kontroluje Baškirsko, predaj 75 % Bašnefti. V apríli však prvý námestník ministra energetiky Alexej Teksler povedal, že jediná vhodná forma privatizácie je predaj 50-% podielu v Bašnefti.

 

V tejto súvislosti dnes ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev povedal, že dohoda o privatizácii Bašnefti by sa mohla uzatvoriť do konca júna. "Je to možné. Myslím si, že to je jedno z troch aktív najviac pripravených na privatizáciu," uviedol Uljukajev pre TASS. Ako dodal, z technického hľadiska je to možné uskutočniť v 1. polroku tohto roka. Záujem o prevzatie kontrolného podielu v spoločnosti Bašnefť, ktorá pôsobí v 20 ruských regiónoch, ako aj v zahraničí, už prejavila konkurenčná ropná firma Lukoil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona