Putin vydal dekrét, ktorým ruší zákaz cestovania turistov do Turecka

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 09:25 • 2 min
Putin vydal dekrét, ktorým ruší zákaz cestovania turistov do Turecka

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vydal dekrét, ktorým ruší obmedzenia pre cestovanie ruských turistov do Turecka. Informoval o tom dnes Kremeľ. Putin urobil tento krok po ospravedlnení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za vlaňajšie zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou.

slovakia

left justify in out

Rusko po incidente z minuloročného novembra zakázalo predaj turistických zájazdov do Turecka a zastavilo aj charterové lety do tejto krajiny. Zasadilo tak tvrdý úder tureckému odvetviu cestovného ruchu, ktorý je pre Turecko životne dôležitý. Moskva zakázala tiež dovoz väčšiny potravín z Turecka a zaviedla i ďalšie obmedzenia, pripomenula svetová agentúra AP.

 

Turecký prezident poslal Putinovi ospravedlňujúci list v pondelok 27. júna, teda deň pred tým, ako traja samovražední bomboví atentátnici zaútočili na hlavné letisko v Istanbule, 11. najvyužívanejšie na svete. Putin v stredu zatelefonoval Erdoganovi a vyjadril mu sústrasť nad útokom a oznámil mu zrušenie zákazu cestovania ruských turistov do Turecka.

 

Putinov výnos, dnes zverejnený Kremľom, takisto nariaďuje ruskej vláde, aby uskutočnila hospodárske rozhovory s Tureckom a v súlade s nimi revidovala ďalšie obmedzenia.

 

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila vlani 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa Ankary ruský stroj narušil vzdušný priestor Turecka. Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou, ktoré sa najnovšie lídri oboch štátov snažia normalizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies