Putin viní Washington za neúčasť lídrov na oslavách konca vojny

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 09:20 • 2 min
Putin viní Washington za neúčasť lídrov na oslavách konca vojny

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil dnes Spojené štáty, že vyvíjajú nátlak na niektorých svetových lídrov, aby sa nezúčastnili osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe, ktoré sa budú konať začiatkom mája v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Počas dnešného pravidelného programu otázok a odpovedí, ktorý vysielala televízia, Putin povedal, že Rusko usporiada 9. mája vojenskú prehliadku, ktorá bude prejavom "úcty k obetiam nacistov a poctou... víťazom nad nacizmom". Mnohí svetoví lídri však účasť na oslavách odmietli pre podporu, ktorú Moskva poskytuje proruským separatistom na východe Ukrajiny.

 

Na otázku, či by Rusko malo brať odmietnutie pozvania na oslavy konca vojny ako urážku, Putin odpovedal: "Kto nechce (byť prítomný), nech robí, ako uzná za vhodné. Ide o osobné rozhodnutie každého politického činiteľa a krajiny, ktorú zastupuje," povedal Putin a dodal, že niektorí lídri prísť nechcú a iní by aj chceli, ale nesmú, lebo im to zakázal Washington.

 

Odmietnutie mnohých lídrov zúčastniť sa v Moskve na oficiálnych oslavách konca vojny, poukazuje na ochladnutie vzťahov medzi Moskvou a Západom, ktoré je podľa agentúry Reuters najhoršie od konca studenej vojny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona