Putin varuje pred následkami podpísania dohody s EÚ

NETKY.SK • 23 August 2013, 06:56 • 2 min
Putin varuje pred následkami podpísania dohody s EÚ

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok upozornil, že ak Ukrajina podpíše politickú a obchodnú dohodu s Európskou úniou, colné zoskupenie pod vedením Ruska zváži prijatie ochranných opatrení. Potvrdil tak slová svojho poradcu Sergeja Glazeva, ktorý ešte v nedeľu pohrozil sprísňovaním kontrol na rusko-ukrajinskej hranici.

slovakia

left justify in out

"Ak naši susedia pristúpia k podstatnému uvoľneniu colného režimu s EÚ, potom ukrajinský trh naozaj zaplaví tovar s dosť dobrou kvalitou a cenou," citovali Putina ruské tlačové agentúry. "To ich podnieti k vytlačeniu tovaru vyrobeného na Ukrajine z ukrajinského trhu" a členovia colnej únie tvorenej Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom "budú musieť pomýšľať na ochranné opatrenia", dodal ruský prezident s tým, že o možných dôsledkoch podpísania takzvanej asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ príde budúci týždeň do Moskvy rokovať ukrajinská delegácia. Hovorkyňa ruského premiéra Dmitrija Medvedeva pre tlačovú agentúru AFP uviedla, že na pondelok má naplánované stretnutie s ukrajinským náprotivkom Mykolom Azarovom. 

Prvé obmedzenia týkajúce sa tovaru dovážaného z Ukrajiny začalo Rusko uplatňovať už v uplynulých týždňoch, čo je považované za súčasť nátlaku na Kyjev, aby sa namiesto zbližovania s EÚ pripojil k colnému bloku na čele s Moskvou. Očakáva sa, že k opakovane odkladanému podpisu asociačnej dohody dôjde počas novembrového summitu vo Vilniuse.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies