Putin varoval ruských novinárov, že ich zrejme sledujú americké tajné služby

NETKY.SK • 17 Október 2016, 12:25 • 2 min
Putin varoval ruských novinárov, že ich zrejme sledujú americké tajné služby

MOSKVA/NAÍ DILLÍ - Ruský prezident Vladmir Putin dnes varoval ruských novinárov, ktorí ho sprevádzali na summite zoskupenia BRICS v indickom zväzovom štáte Goa, že môžu byť "potenciálnymi objektmi záujmu amerických tajných služieb".

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry RIA Novosti Putin vysvetlil, že ako novinári sú "nositeľmi istých informácií", keďže sú akreditovaní pri prezidentskej kancelárii a majú tak prístup k informáciám rôzneho druhu.

 

"Na každého z vás môžu mať zavedený spis. A určite to tak aj je," upozornil Putin.

 

Dodal, že monitorované sú aj telefonáty novinárov. "Všetko sa to systematizuje, usporadúva, analyzuje - zaoberá sa tým Národná bezpečnostná agentúra (NSA) USA".

 

Poukázal pri tom na to, že ruské tajné služby "pracujú v súlade s ruskými zákonmi", kým "NSA porušuje dokonca aj tie americké". Veľký rozdiel v ich prístupe spočíva aj v tom, že ruské tajné služby konajú len na základe súdneho rozhodnutia, zatiaľ čo v USA "sa k takým rozhodnutiam ani neutiekajú".

 

Putin sa dnes pred novinármi vyjadril aj k nedávnemu vyhláseniu amerického viceprezidenta Joa Bidena o opatreniach proti Moskve, ktoré Washington zvažuje po sérii - údajne ruských - počítačových útokov na americké servery. Cieľom Moskvy údajne malo byť narušiť prezidentské voľby v USA. Rusko tieto obvinenia opakovane odmietlo.

 

Biden v piatkovej relácii Meet the Press, ktorý vysiela stanica NBC News, vyhlásil, že USA pripravujú odvetné opatrenia, akýsi "odkaz pre Putina".

 

"Bude to v čase, ktorý si sami vyberieme, a za podmienok, ktoré prinesú ten najväčší možný efekt," avizoval Biden. Penzionovaný admirál James Stavridis potom pred novinármi ako možný cieľ útoku navrhol infraštruktúru, ktorou Rusko cenzuruje vnútornú prevádzku internetu. Odporučil zverejniť aj údajné finančné machinácie Putina a jeho spolupracovníkov.

 

Na margo Bidenom avizovaných plánov dnes Putin povedal, že nejde o nič nové, pretože je všeobecne známe, že "USA sledujú svojich nepriateľov i spojencov". Novinkou je podľa Putina len to, že to prvýkrát priznal človek v takej vysokej funkcii. Putin poukázal na to, že konanie USA v tejto veci nezodpovedá normám medzinárodnej komunikácie. "Asi sú trochu nervózni," vyhlásil.

 

Vzťahy medzi USA a Ruskom sú dlhodobo napäté kvôli konfliktom v Sýrii či Donbase, ako aj ďalším problémom medzinárodnej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona