Putin varoval pred snahami prepísať históriu a marginalizovať Rusko

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 15:44 • 2 min
Putin varoval pred snahami prepísať históriu a marginalizovať Rusko

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes informoval, že na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny sa v Moskve zúčastní aj čínsky prezident Si Ťin-pching a severokórejský vodca Kim Čong-un.

slovakia

left justify in out

Svoju účasť doteraz potvrdili hlavy štátov a vlád 26 krajín, spresnil Lavrov podľa agentúry Reuters. Ako je známe, medzi nimi je aj český prezident Miloš Zeman.

 

Účasť na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa už tradične bude konať na Červenom námestí, však odmietol britský premiér David Cameron i nemecká kancelárka Angela Merkelová. V utorok sa k nim pridal aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

 

Podľa ruskej agentúry TASS, odvolávajúcej sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády, Merkelová zavíta do Moskvy 10. mája, keď položí veniec kvetov k Hrobu neznámeho vojaka pri kremeľských hradbách. Merkelová navrhla ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby veniec položili spoločne. Putin jej návrh prijal.

 

Merkelovej súhlas pricestovať do Moskvy na oslavy 70. výročia nad fašizmom má podľa ministra Lavrova mimoriadny význam pre zmarenie protiruskej kampane na Západe, informovala agentúra RIA Novosti. Lavrov podľa nej dodal, že "konkrétne parametre jej účasti na týchto podujatiach sa teraz upresňujú".

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry TASS uviedol, že Rusko si bude "vysoko vážiť zahraničnú účasť na oslavách", aj keď to "nie je to najdôležitejšie". Oznámil, že Kremeľ v dohľadnom čase zverejní zoznam zahraničných hostí, ktorý sa na slávnostných podujatia v Moskve zúčastnia.

Vysvetlil, že výročie víťazstva nad fašizmom je "sviatkom celého Ruska, celého národa, všetkých našich veteránov. Preto, nezávisle od zahraničnej účasti, (tento) sviatok bude celonárodný v pravom zmysle tohto slova".

 

Podľa ruského denníka Izvestija by sa na oslavách v Moskve malo zúčastniť aj niekoľko poslancov ukrajinského parlamentu a určite aj zástupcovia samozvaných republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej.

 

Denník informoval, že prebiehajú rokovania o účasti francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý bol nedávno spolu s Merkelovou sprostredkovateľom rokovaní o urovnaní ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.

Pod vedením prezidenta Vladimira Putina dnes v Moskve zasadol organizačný výbor osláv nazvaný Pobeda (Víťazstvo), aby vyhodnotil priebeh príprav slávnostných podujatí.

 

Putin pred členmi výboru vyzval postaviť sa tvrdo proti pokusom "prepísať alebo sfalšovať dejiny druhej svetovej vojny", ktorých cieľom "je podkopať autoritu a moc moderného Ruska".

 

"Niekedy sa ani nedajú vysloviť všetky tie nehanebné závery a analýzy nemajúce nič spoločné s pravdou. Ich cieľ je jasný - podkopať silu a morálnu autoritu moderného Ruska, poprieť jeho postavenie ako krajiny-víťaza so všetkými z toho vyplývajúcimi medzinárodno-právnymi dôsledkami, rozdeliť a rozhádať národy, využiť špekulácie o dejinách v geopolitických hrách," vyhlásil Putin.

 

Ruský prezident označil za hlavnú úlohu organizačného výboru zabezpečiť všestrannú podporu pre veteránov druhej svetovej vojny, ktorých v Rusku žije ešte viac ako 2,5 milióna.

Minister obrany Sergej Šojgu na zasadnutí informoval, že slávnostné vojenské prehliadky sa 9. mája uskutočnia v 28 mestách Ruskej federácie a v ďalších 40 sa majú konať slávnostné pochody príslušníkov ozbrojených síl. Zúčastní sa na nich vyše 78.000 príslušníkov ozbrojených síl, 2000 kusov zbraní a vojenskej techniky, 238 lietadiel a vrtuľníkov a 51 vojnových lodí.

 

Šojgu spresnil, že vojenské prehliadky ruských jednotiek budú 9. mája aj v bieloruskom Minsku, kirgizskom Biškeku a arménskom Jerevane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies