Putin v septembri odcestuje na návštevu Číny

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 13:14 • 2 min
Putin v septembri odcestuje na návštevu Číny

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin navštívi v septembri tohto roka Čínu, informoval dnes šéf jeho kancelárie Sergej Ivanov. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Peking túto správu víta.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Interfax sa ruská delegácia 3. septembra v Pekingu zúčastní na vojenskej prehliadke pri príležitosti konca druhej svetovej vojny v Ázii.

 

Agentúra Reuters poznamenala, že zatiaľ nie je známe, z ktorých krajín Čína pozve hostí na toto podujatie, ale malo by ísť o zástupcov "hlavných účastníkov vojny" a krajín regiónu.

 

Slávnostná vojenská prehliadka v Pekingu bude prvým podobným podujatím, ktorému bude predsedať Si Ťin-pching, ktorý sa vedenia komunistickej strany a ozbrojených síl ujal v roku 2012 a začiatkom roku 2013 prebral aj funkciu prezidenta.

 

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sa Si zúčastní aj na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorú v Moskve usporadúva Rusko na počesť 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Samotná Čína zatiaľ jeho návštevu v Moskve nepotvrdila.

 

Reuters pripomína, že Moskva bola cieľom prvej zahraničnej cesty Si Ťin-pchinga vo funkcii hlavy štátu, počas ktorej zdôrazňoval význam a dôležitosť rusko-čínskych vzťahov.

 

Aj keď sa obe krajiny zhodujú v názore na riešenie viacerých medzinárodných problémov vrátane konfliktu v Sýrii, Čína zatiaľ nepreukázala ochotu podporovať postoj Ruska ku kríze na Ukrajine. Peking totiž vyjadril záujem o "priateľskú spoluprácu s Ukrajinou" a opakovane vyhlásil, že rešpektuje nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť tejto bývalej sovietskej zväzovej republiky.

 

Rusko sa v posledných rokoch snaží o posilnenie všestrannej spolupráce s Čínou, ktorú politológovia vnímajú aj ako protipól k spolupráci so Západom, keďže ten na Rusko pre anektovanie Krymského polostrova a zasahovanie do vývoja situácie na východe Ukrajiny uvalil sériu sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies