Putin: V Rusku nik nehrozil ekonómovi, ktorý ušiel do Paríža

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 16:28 • 2 min
Putin: V Rusku nik nehrozil ekonómovi, ktorý ušiel do Paríža

JEKATERINBURG - Popredný ruský ekonóm Sergej Gurijev, ktorý začiatkom mája opustil Rusko, sa pokojne môže vrátiť do vlasti.

slovakia

left justify in out

Povedal to v utorok na tlačovej konferencii v rámci summitu EÚ-Rusko ruský prezident Vladimir Putin. Podľa jeho slov sa známemu odborníkovi nikto nevyhrážal a "ak sa chce vrátiť, nech tak urobí". Podľa dlhoročného lídra Ruska totiž ak nič neurobil, nemá sa čoho báť. "Existujú dôvody na jeho uväznenie? Neviem o nich nič. Aj jeho priezvisko som sa dozvedel iba pred nedávnom. Nakoniec, je to slobodný muž, ak chce žiť v Paríži, nech tam žije. Aj jeho žena tam žije a pracuje," povedal Putin.

Samotný Gurijev, ktorý podporuje aj trestne stíhaného Putinovho kritika Alexeja Navaľného, však návrat do Ruska odmieta. Pre agentúru Reuters sa prostredníctvom elektronickej komunikácie vyjadril, že v prípade návratu by "čelil ďalšiemu zastrašovaniu zo strany ruských vyšetrovateľov". Ako napísal, "myslím, že je pre mňa bezpečnejšie byť slobodný a nevracať sa". Dlhodobý kritik korupčného prostredia v Rusku agentúre AP potvrdil vyhrážanie zo strany vyšetrovateľov a ich pracovné metódy označil za "odporné". 

Gurijev opustil Rusko krátko po tom, ako vypovedal v prospech väzneného podnikateľa Michaila Chodorkovského. Obvinenia, na základe ktorých kedysi prominentného podnikateľa odsúdili, označil za nespravodlivé. Dekan uznávanej ekonomickej školy v Moskve a blízky poradca premiéra Dmitrija Medvedeva bol členom skupiny odborníkov, ktorí posudzovali Chodorkovského prípad pre ľudskoprávny výbor. Ten označil druhé obvinenie voči niekdajšiemu ropnému magnátovi za protiprávne a navrhol zváženie jeho stíhania. Ekonóma si následne predvolali vyšetrovatelia, pred ktorými pred mesiacom vypovedal. 

Chodorkovského a jeho obchodného partnera Platona Lebedeva väznia už od roku 2003, pretože sa podľa ruských súdov dopustili viacerých finančných zločinov. Obhajcovia a opozičné médiá však tvrdia, že ich obvinenia sú len "zásterkou" a skutočným dôvodom ich stíhania bola štedrá podpora Putinových protivníkov. Lebedeva by na základe novembrového nariadenia súdu mali prepustiť z väzenia v júli 2014, teda o tri mesiace skôr ako Chodorkovského, kedysi najbohatšieho Rusa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies