Putin: V prípade útoku na Sýriu sa postavíme na ich stranu!

NETKY.SK • 7 September 2013, 06:24 • 2 min
Putin: V prípade útoku na Sýriu sa postavíme na ich stranu!

PETROHRAD - Údajné chemické zbrane, ktorými mali zatiaľ neznámi páchatelia minulý mesiac zaútočili na okraji sýrskej metropoly Damask, použili povstalci.

slovakia

left justify in out

V piatok to na summite G20 v Petrohrade vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Rebeli podľa neho ich použitím sledovali "vyprovokovanie" medzinárodnej vojenskej intervencie, ktorej výsledkom by malo byť zosadenie prezidenta Baššára al-Asada.

Putin ďalej prisľúbil, že v prípade útoku na Sýriu je Moskva pripravená tamojšiemu režimu aj vojensky "pomôcť". "Či pomôžeme Sýrii? Pomôžeme. A už teraz pomáhame, posielame zbrane, spolupracujeme v hospodárskej oblasti a dúfame, že rozšírime aj našu spoluprácu v humanitárnej oblasti," cituje Putina spravodajský portál ruskej spravodajskej stanice Russia Today. 

Putin a jeho americký náprotivok Barack Obama napriek očakávaniam využili summit skupiny G20 v Petrohrade aj na samostatné rokovanie o Sýrii, rozdiely v postojoch k zamýšľanej intervencii proti Damasku však nedokázali prekonať. Podľa Putinovho vyjadrenia pre médiá bola približne polhodinový rozhovor "konštruktívny, zmysluplný a srdečný", obaja lídri však "zotrvali pri vlastnom názore". Pretrvávajúce rozpory potvrdil aj poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov. Výsledok predznamenala i najnovšia kritika Ruska zo strany Bieleho domu, ktorý dal v piatok najavo, že neráta s jeho podporou na pôde Bezpečnostnej rady OSN a proti sýrskemu režimu zakročí aj bez medzinárodného mandátu. Putin pred summitom upozornil, že takýto krok by bol z pohľadu medzinárodného práva hodnotený ako "agresia", zatiaľ čo podporu zásahu podmienil predložením presvedčivejších dôkazov o použití chemických zbraní sýrskou armádou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies