Putin v prejave o stave krajiny: Rátam s politickým riešením krízy na Ukrajine

NETKY.SK • 12 December 2013, 11:50 • 2 min
Putin v prejave o stave krajiny: Rátam s politickým riešením krízy na Ukrajine

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin počíta s tým, že ukrajinská vláda a opozícia nájdu politické riešenie vnútroštátnej krízy. Povedal to vo svojom dnešnom výročnom prejave o stave krajiny, ktorý predniesol v moskovskom Kremli.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil v ňom, že Ruskom vedená colná únia, do ktorej by Moskva chcela začleniť Ukrajinu, je založená na rovnakých právach pre všetkých svojich členov a poskytuje im ekonomické výhody. "Dúfam, že sa všetkým politickým silám v krajine podarí dosiahnuť dohodu, ktorá je v záujmoch ukrajinského národa a nájsť riešenie všetkých problémov, ktoré sa nahromadili," vyjadril sa k protestom v Kyjeve.

V skrytej narážke na Spojené štáty Putin ďalej povedal, že Rusko sa nepokúša stať superveľmocou a ani nechce "nikoho učiť, ako má žiť", citovala ho agentúra Reuters. "Netúžime po tom, byť nazývaní nejakým typom superveľmoci, ktorá je... chápaná ako ambícia po globálnej a regionálnej hegemónii," pokračoval Putin.

Veľkú časť svojho v poradí už desiateho výročného prejavu o stave krajiny venoval Putin ruskej ekonomike. Jej spomalenie majú podľa neho na svedomí prevažne vnútorné príčiny, za problém označil výslovne nízku produktivitu práce. "Musíme to povedať jasne: Hlavné príčiny spomalenia ekonomiky nie sú vonkajšie, ale vnútorné," povedal Putin v prejave, ktorý dnes dopoludnia predniesol v moskovskom Kremli pred približne 1100 pozvanými zástupcami zo sveta politiky, armády a cirkvi.

Doteraz prezident kládol vinu za spomalenie ruskej ekonomiky zhoršujúcim sa podmienkam vo svete. Ruská vláda už znížila svoj dlhodobý odhad rastu ekonomiky do roku 2030 na 2,5 percenta, čo znamená, že Rusko bude zaostávať za ekonomikou svetovou i poprednými ekonomikami rozvíjajúcimi sa, pripomína Reuters.

"Rusko je medzi piatimi poprednými svetovými ekonomikami... Zaostávame však za rozvinutými krajinami v rozsahu dvoch tretín až troch štvrtín v takom kľúčovom indikátore, ako je pracovná produktivita," zdôraznil najvyšší ruský predstaviteľ. Putin dnes povedal, že napriek slabšej ekonomike nevidí dôvod, prečo by mal meniť sľuby týkajúce sa výdavkov, ktoré urobil, keď sa vlani ujímal svojho tretieho prezidentského mandátu. Napríklad učiteľom a lekárom sľúbil zdvojnásobiť do konca svojho šesťročného mandátu platy.

"Ekonomický cyklus sa môže zmeniť a mení sa, ale to nie je dôvod na to, aby sme hovorili o revízii našich cieľov," zdôraznil Putin. Zvyšovanie platov však podľa neho musí ísť ruka v ruke so zlepšením verejných služieb.

Ruský prezident v prejave o stave krajiny tiež oznámil, že spoločnosti registrované v zahraničí, ktoré pôsobia v Rusku a majú ruských adresátov, budú teraz povinné platiť dane v Rusku. A ruské spoločnosti registrované v daňových rajoch sa nebudú môcť uchádzať o štátne tendre, ktoré sú hlavným zdrojom príjmu mnohých ruských podnikov, napísala agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies