Putin ubezpečil, že Rusku nejde o líderstvo v Sýrii

NETKY.SK • 13 Október 2015, 14:22 • 2 min
Putin ubezpečil, že Rusku nejde o líderstvo v Sýrii

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko sa nesnaží o líderstvo v Sýrii, keďže "v Sýrii môže byť iba jeden líder - sýrsky ľud". Podľa jeho slov chce len prispieť k boju s terorizmom, ktorý je nebezpečný pre všetky krajiny sveta. Uviedol to dnes na investičnom fóre "Rusko pozýva!".

slovakia

left justify in out

Putin poznamenal, že operácia Spojenými štátmi vedenej koalície nepriniesla výsledky. "Máme pocit, akoby niektorí partneri Ruska mali v hlave guláš, nechápu, čo sa deje, a nevedia ani, čo tam chcú dosiahnuť" upozornil. Pripomenul, že Rusko na rozdiel od západnej koalície podniká nálety v Sýrii na žiadosť jej legitímneho prezidenta Bašára Asada.

 

Podobne ako niekoľko hodín pred ním ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, aj Putin vyslovil podozrenie, že zbrane, ktoré protivládnym povstalcom v Sýrii dodávajú Spojené štáty, končia v rukách teroristov.

V oblasti boja s terorizmom sa tiež vyslovil za posilnenie spolupráce s Tureckom, ktoré označil za jedného z najdôležitejších partnerov Ruska.

 

Pripomenul, že pokiaľ ide o terorizmus, má Turecko mnoho problémov, napríklad v súvislosti s "kurdským faktorom". Dodal, že Rusko obavy Turecka chápe a je pripravené brať ich do úvahy pri spoločnej práci. Informoval, že ministerstvá obrany oboch štátov sú v kontakte, a vyjadril nádej, že sa im podarí koordinovať svoje postupy. Zdôraznil však, že podobne ako v prípade USA, spoluprácu treba naladiť aj na politickej úrovni.

 

Ruský prezident tiež uviedol, že existujúca spolupráca so Západom v Sýrii nie je dostačujúca. Podľa neho Rusko napríklad odteraz nedostalo odpoveď z USA, kde na území Sýrie podnikať nálety, a kde nie. Putin je presvedčený, že je potrebná spoločná práca s cieľom povzbudiť sily v Sýrii k politickému urovnaniu konfliktu.

 

"Ak chceme byť efektívni a chceme nielen strieľať a páliť raketami, ale aj dosiahnuť politické urovnanie, potom musíme povzbudiť sily vo vnútri Sýrie k spoločnej práci rozličných politických síl na území samotnej Sýrie," vyhlásil.

 

V záujme dosiahnutia tohto cieľa a prehĺbenia spolupráce Putin pred investormi vyhlásil, že podľa jeho predstáv by do Washingtonu mohla odcestovať delegácia vedená premiérom Dmitrijom Medvedevom a rokovať tam o spôsoboch urovnania krízy v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona