Putin ubezpečil, že Rusko Snowdena do Spojených štátov nevydá

NETKY.SK • 4 September 2013, 11:11 • 2 min
Putin ubezpečil, že Rusko Snowdena do Spojených štátov nevydá

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý je na úteku pred americkými úradmi, za ochrancu ľudských práv.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre Prvý kanál ruskej televízie a agentúru AP Putin vyhlásil, že chápe, ak americké tajné služby považujú Snowdena za zradcu, ale "je to muž, ktorý je o niečom presvedčený a podľa toho aj koná". Šéf Kremľa podotkol, že Rusko od Snowdena nezískalo žiadne tajné informácie a ani sa o to nebude usilovať. Súčasne vyhlásil, že Rusko Snowdena Spojeným štátom nevydá.  Amerického občana, ktorému Rusko medzičasom udelilo dočasný ročný azyl, označil za "zvláštneho chlapíka, ktorý sa odsúdil na pomerne zložitý život. Neviem si vôbec predstaviť, čo bude ďalej robiť. Je jasné, že my ho nevydáme, môže sa tu cítiť v bezpečí". Upozornil tiež, že Rusko a USA nemajú podpísanú dvojstrannú zmluvu o vydávaní osôb podozrivých zo spáchania trestného činu.

Predtým, ako ruské úrady Snowdenovi udelili časovo obmedzený azyl, strávil mesiac v tranzitnom priestore medzinárodného letiska Šeremeťjevo, kam pricestoval z Hongkongu. Putin vyhlásil, že pred odletom z Ázie Snowden kontaktoval ruských diplomatov, aby im prostredníctvom Rusku navrhol "bojovať spolu s ním proti porušovaniu ľudských práv a zákonov v Spojených štátoch". Tento návrh, ako ubezpečil Putin, Rusko odmietlo.

Ruský prezident vyslovil predpoklad, že časom sa situácia okolo Snowdena upokojí: Amerika pochopí, že nie je ani zradca, ani špión, ale zásadový človek, a podarí sa nájsť kompromisné riešenie jeho prípadu. V rozhovore s novinármi Putin vyhlásil, že keby americké tajné služby a diplomati postupovali profesionálnejšie, mohli Snowdena dolapiť. Namiesto toho, aby na začiatku krízy vyvíjali nátlak na rôzne latinskoamerické krajiny, mohli americké tajné služby podľa Putina radšej Snowdenovi umožniť vycestovať do štátu "s miernejším operatívnym režimom", alebo ho zatknúť počas letu. Washington už opakovane a zatiaľ bezúspešne žiadal o Snowdenovo vydanie na trestné stíhanie do USA, kde je obvinený zo špionáže po tom, ako odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies