Putin tvrdí, že nevedel o Trumpovom pobyte v Rusku

NETKY.SK • 16 Júl 2018, 19:06 • 2 min
Putin tvrdí, že nevedel o Trumpovom pobyte v Rusku

HELSINKI - Postoj Ruska a Spojených štátov v otázke Krymu sa líši, ale pre Rusko je táto "otázka uzavretá". Takto reagoval v pondelok na novinársku otázku ruský prezident Vladimir Putin na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom po rokovaniach v Helsinkách, informovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajskej stanice BBC sa jeden z novinárov Putina opýtal aj na to, či má ruská vláda nejaké kompromitujúce materiály na Trumpa. Putin odpovedal, že nie. K tomu dodal, že dokonca ani nevedel, že Trump bol ešte ako podnikateľ v Rusku.

 

Šéf Kremľa sa vyjadril aj k údajnému zasahovaniu Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Špeciálny prokurátor Robert Mueller, ktorý vedie vyšetrovanie obvinení, že Rusko pomohlo Trumpovi k víťazstvu, totiž obvinil 12 ruských tajných agentov z hackerských útokov a krádeže dokumentov Demokratickej strany.

 

Mueller môže požiadať o vydanie týchto 12 podozrivých, povedal Putin. Poukázal aj na dohodu z roku 1999, na základe ktorej je možné vydávanie osôb medzi krajinami.

 

"Môže (Mueller) využiť túto dohodu," uviedol Putin. Dodal, že po prijatí oficiálnej žiadosti z USA ruské orgány tieto osoby vypočujú.

 

Podľa agentúry AP Trump k tomu poznamenal, že Putin mu dal "neuveriteľnú ponuku" umožňujúcu ruským a amerických vyšetrovateľom spolupracovať ohľadom údajných ruských kybernetických útokov. Putin podľa Trumpa navrhol, aby Spojené štáty poskytli spravodajské informácie ruskej armáde, aby Moskva mohla zistiť pravdu o tom, čo sa vlastne stalo.

 

Trump zdôraznil, že má "veľkú dôveru" k americkým tajným službám, podľa ktorých Rusko zasahovalo do volieb. Putin je však podľa neho "neuveriteľne presvedčivý" vo svojom tvrdení, že Rusko s tým nemá nič spoločné.

Šéf Bieleho domu dodal, že nevidí žiadny dôvod, prečo by Rusko zasahovalo do volieb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies