Putin: Sýrske násilie by mohlo zasiahnuť bývalý sovietsky blok

NETKY.SK • 23 September 2013, 17:17 • 2 min
Putin: Sýrske násilie by mohlo zasiahnuť bývalý sovietsky blok

SOČI - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok varoval bývalé sovietske krajiny, že islamistické povstanie, ktoré je súčasťou vojny v Sýrii, by mohlo zasiahnuť aj ich krajiny, niektoré prevažne moslimské.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rusko, ktoré má samo veľkú moslimskú menšinu a bojuje proti povstaniu islamistov, obviňuje Západ z toho, že pomáha militantom, ktorí sa snažia o zosadenie prezidenta Baššára al-Asada bez toho, aby venovali dostatočnú pozornosť dôsledkom takéhoto kroku. Putin preto varoval lídrov šesťčlennej Organizácie zmluvy kolektívnej bezpečnosti (CSTO), že militanti bojujúci proti al-Asadovi by nakoniec mohli útoky rozšíriť aj za hranice Sýrie a Blízkeho východu.

"Militantné skupiny v Sýrii nevzišli z ničoho a nezmiznú len tak vo vetre," povedal Putin. Podľa jeho slov je problém terorizmu presúvajúceho sa z jednej krajiny do druhej absolútne reálny a mohol by "priamo ovplyvniť záujmy ktorejkoľvek z našich krajín". Ako príklad pritom uviedol víkendový útok v nákupnom centre v Nairobi.

Bezpečnostná aliancia CSTO pozostáva z Ruska, Tadžikistanu, Kazachstanu, Kirgizska, Arménska a Bieloruska. Tadžikistan, Kazachstan a Kirgizsko sú väčšinovo moslimské.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies