Putin strávil 62. narodeniny v tajge, v Moskve mu otvorili výstavu

NETKY.SK • 8 Október 2014, 07:32 • 2 min
Putin strávil 62. narodeniny v tajge, v Moskve mu otvorili výstavu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v minulosti objímal polárneho medveďa, letel s migrujúcimi žeriavmi a strelil tigrovi upokojujúcu injekciu, oslavoval dnes svoje 62. narodeniny nezvyčajne pokojne - vo voľnej prírode sibírskej tajgy, podľa svojho hovorcu najmenej 300 kilometrov od najbližšieho ľudského obydlia. Jeho stúpenci z celého Ruska mu však vzdávali poctu napriek jeho neprítomnosti.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát po dlhých rokoch si ruský prezident zobral v deň svojich narodenín voľno a odišiel oslavovať v súkromí odľahlej časti zalesnenej tajgy. Jeho stúpenci si ho pri príležitosti jeho narodenín uctili výtvarným umením, piesňou i humorom, informovala agentúra Reuters.
      

"Všetko najlepšie k narodeninám, (pán) prezident Ruska," gratulovali Putinovi deti z jeho rodného Petrohradu v sladkom videu, zavesenom na internete. "Jeho život je ako stovka míľnikov rozhodujúcich pre našu krajinu," spievali deti v školskej triede s mapou Ruska zavesenou za nimi.

 

V Moskve otvorili na počesť Putina výstavu, ktorá ho zobrazuje ako mýtického gréckeho Herkula uskutočňujúceho 12 úloh - v zmodernizovanej podobe, napísala tlačová agentúra AP. Moskovská galéria preniesla 12 úloh na súčasné závažné svetové problémy a Putina obsadila do postavy bájneho bojovníka. Na jednom z obrazov bojuje so štvorhlavou hydrou, ktorej hlavy predstavujú Európsku úniu, Kanadu, Japonsko a USA. Putin stojí na americkej hlave. Z jedného z moskovských mostov dnes zavial úsmevný transparent. Zobrazoval amerického prezidenta Baracka Obamu oblečeného v tričku, ako praje Putinovi všetko najlepšie k narodeninám. V meste sa rýchlo míňali tričká a ďalšie suveníry s Putinovým portrétom, ktoré začal predávať aj luxusný obchodný dom GUM umiestnený na Červenom námestí oproti Kremeľskému palácu.
      

Patriarcha Kirill, hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, blahoželal Putinovi k narodeninám s vyjadrením, že jeho výkon funkcie sa "stal neoddeliteľnou súčasťou národných dejín". Od svojho nástupu k moci v roku 2000 Putin oslavoval svoje narodeniny banketmi alebo stretnutiami s politikmi a významnými osobnosťami sveta kultúry.
      

Putin sa podľa nezávislého inštitútu pre prieskumy Levada teší v súčasnosti 86-percentnej podpore občanov, ktorá prudko vzrástla po marcovej anexii Krymu Ruskom a zostala na vysokej úrovni počas ruskej podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny. Prieskum sa uskutočnil v septembri. V hlavnom meste Čečenska, Groznom, usporiadalo vedenie tejto autonómnej republiky na počesť Putina oslavný pochod. Niekoľko tisíc účastníkov oblečených vo farbách ruskej trikolóry, červenej, modrej a bielej, kráčalo ulicami ako obrovská živá ľudská vlajka Ruska, mnohí z nich držali nad hlavami portrét Putina. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov na svojom účte na Instagrame napísal, že sa na pochode zúčastnilo 100.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona