Putin spustil druhú líniu prvého energomostu, ktorý zásobuje Krym elektrinou

NETKY.SK • 15 December 2015, 12:02 • 2 min
Putin spustil druhú líniu prvého energomostu, ktorý zásobuje Krym elektrinou

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes prostredníctvom telemostu spustil druhú prenosovú linku energomostu, ktorým sa dodáva elektrická energia z ruského Krasnodarského kraja na Krymský polostrov.

slovakia

left justify in out

Krym je už tri týždne postihnutý energoblokádou Ukrajiny. Putin dnes súčasne nariadil, aby boli najneskôr do mája budúceho roku sfunkčnené ďalšie dva napájacie obvody pre Krymský polostrov, ktorý tak bude mať plne pokrytú spotrebu elektrickej energie, a nebude ju musieť získavať od Ukrajiny.

 

Prvú líniu energomostu, ktorý na polostrov dodáva elektrickú energiu z Krasnodarského kraja na juhu Ruska, spustil 2. decembra osobne Putin, ktorý na Krym práve kvôli tomu vycestoval. Krymský polostrov sa ocitol bez dodávok elektriny z Ukrajiny 22. novembra - po tom, ako aktivisti v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny poškodili stĺpy vedenia vysokého napätia. V dôsledku tejto udalosti úrady na Kryme vyhlásili mimoriadny stav.

 

Rusko od začatia blokády prepravilo na anektovaný polostrov stovky dieselových generátorov, ktoré prednostne zásobujú zdravotnícke zariadenia a strategické podniky. Podľa krymských úradov sú za energetickou blokádou aj lídri v Rusku nezaregistrovanej organizácie "Medžlis krymskotatárskeho národa" a jej vodca Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu. Agentúra RIA Novosti pred časom pripomenula, že Džemilev v minulosti organizoval blokádu dovozu potravín na Krym a vyhrážal sa údajne aj energetickou blokádou. V Rusku proti Džemilevovi vedú trestné konanie a tamojšie úrady mu za jeho extrémistické výroky na päť rokov zakázali vstup na ruské územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona