Putin splní sen Petra Veľkého, Rusko bude mať v Iráne vojenské prístavy

NETKY.SK • 5 Február 2020, 10:59 • 2 min
Putin splní sen Petra Veľkého, Rusko bude mať v Iráne vojenské prístavy

MOSKVA – Rusko plánuje využiť iránske prístavy v Bandar Bushehr a Chahbehar ako popredné vojenské základne pre vojnové lode a jadrové ponorky.

slovakia

left justify in out

Okrem prístavov Rusko plánuje využiť leteckú základňu v Bandar Bushehr ako rozbočovač pre 35 stíhačiek Su-57. Vysokopostavený zdroj iránskeho ministerstva obrany uvádza, že rozmiestnenie základní sa začne počas spoločných vojenských cvičení Ruska a Iránu v Indickom oceáne a Hormuzskom prielive.

 

Rozhodnutie Iránu umiestniť ruské vojenské základne sa uskutoční z dvoch hlavných dôvodov:

 

1. Irán nemá iného potenciálneho geopolitického spojenca.

 

2. Prezident Rouhani a iní iránski prozápadní politici stratili dôveru iránskej spoločnosti a elity po tom, čo USA opustilo jadrovú dohodu.

 

Informáciu o nasadení ruských vojenských základní v Iráne komentovala profesorka výskumu na Georgetownskej univerzite vo Washingtone Shirin Tahmasib Hunter. Od roku 1983 do roku 2005 pracovala v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone ako riaditeľka programu "Islam“ a od roku 1998 do roku 2005 ako zástupkyňa riaditeľa programu "Blízky východ“.

 

"Ak Rusko umiestni vojenské základne v Iráne, bude to znamenať, že Vladimir Putin konečne splní sen Petra Veľkého o dosiahnutí teplých vôd Perzského zálivu a Indického oceánu,“ uviedla Hunter.

 

"Irán sa potáca pod veľkým bremenom amerických sankcií a obáva sa možného vojenského útoku a preto chce využiť ruskú prítomnosť ako odstrašujúci prostriedok proti USA“.

 

Irán videl, že vstup ruskej armády do Sýrie výrazne oslabil túžbu USA začať rozsiahlu vojenskú operáciu proti Bašárovi al-Asadovi, poznamenala profesorka.

 

Výrazná prítomnosť ruských námorných síl v regióne zmení výpočty Spojených štátov týkajúce sa možných rizík vojny s Iránom, zhrnula Hunter.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona