Putin: Snowden je zvláštny typ, čaká ho ťažký život

NETKY.SK • 4 September 2013, 16:08 • 2 min
Putin: Snowden je zvláštny typ, čaká ho ťažký život

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredajšom televíznom rozhovore vrátil k prípadu bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov ide o veľmi svojského človeka, ktorého čaká náročný život. Líder Ruska zároveň potvrdil, že o príchode stíhaného 30-ročného Američana sa dozvedel dve hodiny pred jeho príletom do Moskvy, kde ho však po celý čas strávený na letisku nikto nevypočúval a ani ho nekontaktoval žiaden ruský tajný agent. Putin priznal, že o jeho záujme získať azyl v Rusku sa dozvedel cez svojich poradcov ešte počas Snowdenovho pobytu v čínskom Hongkongu. Podmienkou však bolo, že prestane zverejňovať tajné informácie o amerických odpočúvacích programoch. Snowden podľa jeho slov s týmto nesúhlasil a budovu ruského konzulátu v Hongkongu opustil.

"Viete, niekedy o ňom premýšľam, je to zvláštny chlapík. Ako si vybuduje svoj život? Sám sa prakticky odsúdil na ťažký život. Nemám najmenšie potuchy o tom, čo bude robiť ďalej. Jasné, že na neho nezanevrieme, môže sa tu cítiť bezpečne. Ale čo ďalej? Možno sa však v jeho prípade nájde kompromis," povedal Putin v rozhovore pre štátnu televíziu Kanál jeden. Podľa neho je Snowden niekto úplne odlišný a považuje sa za bojovníka za ľudské práva. Trojnásobný prezident Ruska taktiež zopakoval, že do USA ho nemohli vydať, keďže medzi Moskvou a Washingtonom neexistuje takáto dohoda. Je tomu tak podľa neho aj napriek snahe Rusov o jej dosiahnutie v minulosti. "Čo sme mali robiť, vydať ho tam? Uzavrite s nami dohodu. Ak nechcete, fajn," dodal Putin, podľa ktorého USA odmietajú vydať do jeho vlasti ruských "banditov". 

Tridsaťročný Snowden mohol až začiatkom augusta po viac ako mesiaci opustiť moskovské letisko Šeremetevo, keďže ruské úrady mu priznali dočasný štatút utečenca. Rusko bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb odmietlo vydať do vlasti, kde ho po zverejnení podrobností o programoch sledovania internetovej a telefonickej komunikácie obvinili z viacerých zločinov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona