Putin smeruje do Milána, zastaví sa v Srbsku

NETKY.SK • 16 Október 2014, 07:34 • 2 min
Putin smeruje do Milána, zastaví sa v Srbsku

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok a v piatok stretne v talianskom Miláne s viacerými čelnými predstaviteľmi vplyvných západných krajín.

slovakia

left justify in out

Putin, ktorý je dlhé mesiace terčom tvrdej kriky Západu za krízu na Ukrajine, by sa podľa Kremľa mal v rámci dvojdňového summitu skupiny ázijsko-európskych krajín (ASEM) stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a následne na pracovnej večeri aj s ďalšími lídrami. V piatok Putin absolvuje stretnutia aj s lídrami Talianska, Francúzska, EÚ a Británie. Naposledy sa s nimi stretol počas júnových spomienkových udalostí vo Francúzsku pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

 

Pred príchodom do metropole Lombardie sa Putin zastaví v Belehrade na oslavy 70. výročia oslobodenia srbského hlavného mesta spod nacistickej okupácie sovietskou armádou. V pláne je okrem veľkej vojenskej prehliadky za účasti stoviek vojakov a ruských akrobatov aj jeho verejný prejav či rokovania s najvyššími ústavnými činiteľmi krajiny. Očakáva sa, že dominovať bude energetická agenda, keďže balkánska krajina je hlboko závislá od ruského plynu. Ruský líder je však v západných krajinách pre krízu na Ukrajine neželanou osobou, no v Srbsku, kandidátskej krajine EÚ, ho očakáva vrelé privítanie. Prezident Tomislav Nikolič v tejto súvislosti nedávno uviedol, že v "čase rozhodnutia o vyjednávaní s EÚ o vstupe sme nehovorili o sankciách voči Rusku". Práve Nikolič vo februári 2013 udelil Putinovi vysoké štátne ocenenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies