Putin si pripomenul výročie oslobodenia Auschwitzu v židovskom múzeu

NETKY.SK • 28 Január 2015, 07:32 • 2 min
Putin si pripomenul výročie oslobodenia Auschwitzu v židovskom múzeu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau vyzval na návrat k medzinárodnej spolupráci.

slovakia

left justify in out

"Nebezpečenstvo úsilia o svetovládu... sa plnou silou ukazuje na východe Ukrajiny, kde sú civilisti chladnokrvne zabíjaní," povedal Putin na spomienkovom podujatí v Židovskom múzeu a centre tolerancie v Moskve. "Mali by sme spoločne... brániť právo štátov na vlastnú cestu vývoja," citovala ho agentúra DPA.
      

Putin ocenil aj veľký príspevok židovského ľudu v boji proti nacizmu. V Červenej armáde bojovalo pol milióna Židov a takmer 200.000 z nich padlo.
      

Putin na dnešnom podujatí zapálil s vrchným rabínom Ruska Berelom Lazarom čierne sviečky. Na spomienke sa zúčastnili aj veteráni a duchovní. Hoci koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau oslobodila 27. januára 1945 Červená armáda, Putin necestoval na spomienkové podujatie do Poľska. Podľa Kremľa ho na rozdiel od výročia pred desiatimi rokmi nepozvali ako čestného hosťa. Poľsko zdôraznilo, že pozvánky tento rok neposlali nikomu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies