Putin si na Sibíri pripomenul porážku Japonska v druhej svetovej vojne

NETKY.SK • 2 September 2015, 15:36 • 2 min
Putin si na Sibíri pripomenul porážku Japonska v druhej svetovej vojne

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes zúčastnil na nezvyčajnom obrade na Sibíri, kde si spoločne s vojnovými veteránmi pripomenul 70. výročie víťazstva nad Japonskom v druhej svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP sa Putin cestou na oslavy konca vojny v Pekingu nakrátko zastavil v meste Číta, správnom centre Zabajkalského kraja ležiaceho pri hraniciach s Mongolskom a Čínou, kde položil veniec k pamätníku a stretol sa s miestnymi veteránmi. Porážka Japonska v druhej svetovej vojne sa pritom v Rusku bežne neoslavuje, napísala AP.


V Čite a iných mestách na východe Ruska vrátane polostrova Kamčatka usporiadali pri príležitosti dnešného výročia vojenské prehliadky, zatiaľ čo v Moskve si koniec vojny pripomenuli komunisti položením kvetov na hrob neznámeho vojaka pod múrmi Kremľa. Vo vzťahoch medzi Ruskom a Japonskom dodnes pretrváva napätie pre sporné súostrovie Kurily, pre ktoré Tokio po vojne odmietlo pristúpiť na mierovú zmluvu s Moskvou.


Čína vo štvrtok oslávi deň víťazstva pompéznou vojenskou prehliadkou v Pekingu za účasti zahraničných predstaviteľov, medzi ktorými budú okrem Putina taktiež juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje či generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Japonský premiér Šinzó Abe sa rovnako ako mnohí západní lídri na oslavách zúčastniť odmietol.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies