Putin schválil odpis 90 percent kubánskeho dlhu Sovietom

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 18:21 • 2 min
Putin schválil odpis 90 percent kubánskeho dlhu Sovietom

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pred odletom na latinskoamerické turné podpísal zákon o odpustení 90 percent kubánskeho dlhu z čias Sovietskeho zväzu.

slovakia

left justify in out

Práve Kuba je prvou zástavkou na Putinovom šesťdňovom turné po krajinách Strednej a Južnej Ameriky. Putin podpisom parlamentom schváleného zákona ukončil dlhoročný spor a formálne odsúhlasil skresanie dlhu Havany o 23,5 miliardy eur. Väčšinu z nich Kubánci aj tak odmietali vrátiť s argumentom, že Sovietsky zväz už neexistuje. Zvyšnú sumu 2,3 miliardy komunistická krajina prisľúbila uhradiť do desiatich rokov. V prípade, že sa tak nestane, Rusko si údajne môže robiť nárok na podiely v kubánskych štátnych podnikoch.

 

Putin piatkovým príchodom na Kubu začal svoje šesťdňové turné po krajinách Strednej a Južnej Ameriky, pričom vrcholom bude jeho účasť na trojdňovom summite združenia BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) konajúceho sa od utorka v brazílskom meste Fortaleza. Na Kubu ho pozval prezident Raúl Castro a v pláne je aj stretnutie s jeho bratom a revolucionárom Fidelom. Témou rokovaní budú spoločné projekty vo viacerých oblastiach. Ruský líder sa z komunistického ostrova následne presunie do Argentíny, kde bude v sobotu rokovať s prezidentkou Cristinou Kirchnerovou. Z Buenos Aires sa už Putin pôjde do Brazílie, kde pobudne do 16. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona