Putin: Sankcie Západu ohrozujú mierový proces na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 12 September 2014, 17:34 • 2 min
Putin: Sankcie Západu ohrozujú mierový proces na východe Ukrajiny

DUŠANBE - Nové západné sankcie voči Rusku narušujú mierové úsilie na východnej Ukrajine a Moskva voči nim zvažuje odvetné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin po skončení summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktorý sa konal v tadžickej metropole Dušanbe.
     

Vzhľadom na zastavenie bojov na východe Ukrajiny považuje Putin sankcie za "trochu zvláštne". "Keď situácia smeruje k mierovému riešeniu, sú podniknuté kroky, ktoré sú zamerané na narušenie mierového procesu," vyhlásil Putin na tlačovej konferencii.
     

Rusko bolo podľa neho dlho presvedčené, že sankcie ako nástroj zahraničnej politiky sú neefektívne a prakticky nikdy nedosiahnu vytúžený výsledok - a to najmä vo vzťahu k malým krajinám. "Politika sankcií spôsobuje škody, a to aj tým, ktorí ich zavádzajú," konštatoval šéf Kremľa.
     

Putin kritizoval skutočnosť, že nové sankcie EÚ sa týkajú aj proruských separatistov, ktorí sa zúčastňujú na mierových rokovaniach. Jeho vláda pripraví protiopatrenia, ktoré však nesmú škodiť záujmom Moskvy.
     

Úradný vestník EÚ zverejnil dnes nový balík ekonomických sankcií proti Ruskej federácii, čím automaticky nadobudli platnosť. Sankcie EÚ postihnú finančné transakcie ropných a plynárenských spoločností Gazprom, Rosnefť a Transnefť, priemyselné a zbrojárske firmy Oboronprom, OAK, a Uralvagonzavod, ako aj predstaviteľov samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Krymského polostrova, ktorý sa na jar na základe - podľa Kyjeva a Západu sporného - referenda stal súčasťou Ruskej federácie. 
     

V súlade so sankciami zverejnenými v úradnom vestníku EÚ sa zmrazujú zahraničné účty viacerých ruských predstaviteľov, ktorých postihne aj zákaz vstupu na územie EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona