Putin: Sankcie motivujú Rusko, priamo nesúvisia s Ukrajinou

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 13:34 • 2 min
Putin: Sankcie motivujú Rusko, priamo nesúvisia s Ukrajinou

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že sankcie uvalené na Rusko Západom podnecujú jeho krajinu k úsiliu posilňovať ekonomiku. V televíznom programe, v ktorom odpovedá na otázky občanov, zdôraznil, že tieto sankcie je potrebné vnímať ako šancu, nie ako záťaž.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nejde o sankcie, ale o to, aby sme naše hospodárstvo organizovali podľa moderných metód," vyzval Putin v programe Priama linka. Rusko musí využiť situáciu na rozvoj a aj keď si mnohí Rusi robia starosti, "experti sa domnievajú, že sme vrchol krízy prekonali", tvrdí šéf Kremľa.
     

Putin podľa agentúry Reuters priznal ťažkosti ruského hospodárstva, ktoré zasiahol pokles cien ropy i sankcie. Povedal však, že úpravy hodnoty rubľa boli tak či tak "nevyhnutné", a poukázal na to, že produkcia ropy v Rusku dosiahla vlani rekordných 525 miliónov ton.
     

Rusko podľa neho dokáže znášať sankcie lepšie než Irán, pretože má diverzifikovanejšiu ekonomiku, pričom k hospodárskemu rastu by sa mohlo vrátiť do dvoch rokov.
     

Putin zopakoval postoj Kremľa v tom, že Západ využíva Ukrajinu ako zámienku na opätovnú snahu obmedzovať rozvoj Ruska. Sankcie sú podľa neho "čisto politické" a preto nemožno očakávať, že ich Západ stiahne v skorom čase.
     

"Myslím si, že priamo nesúvisia s udalosťami na Ukrajine," vyhlásil Putin s podčiarknutím, že Rusko robí všetko pre realizáciu dohôd z Minska a že Kyjev je zodpovedný za to, že dohody o prímerí nie sú plnené úplne.
     

Putin (62) vystupuje v programe Priama linka takmer každý rok, odkedy ho v roku 2000 po prvý raz zvolili za prezidenta. Tentoraz išlo o 13. ročník programu, ktorý obvykle trvá niekoľko hodín - najdlhší v roku 2013 trval štyri hodiny a 47 minút - a ktorý Putin využíva, aby ukázal, že je pri moci a pripravený riešiť problémy ľudí, či už malé alebo veľké, analyzuje Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona