Putin sa za polárnym kruhom presviedčal o topení permafrostu

NETKY.SK • 24 August 2010, 07:10 • 2 min
Putin sa za polárnym kruhom presviedčal o topení permafrostu

Putin sa za polárnym kruhom presviedčal o topení permafrostu

slovakia

left justify in out

img

Ruský premiér Vladimir Putin dnes navštívil oblasť za polárnym kruhom, aby sa presvedčil o dopade klimatických zmien na životné prostredie po vlne rekordných horúčav, ktoré sužovali toto leto stredné Rusko.
      Putin, ktorý v minulosti v súvislosti s globálnym otepľovaním žartoval, že Rusi si budú kupovať menej kožuchov, navštívil dnes vedeckovýskumnú stanicu na ostrove Samojlovskij v delte sibírskej rieky Lena.
      "Klíma sa mení. Tento rok sme to pochopili, keď sme čelili udalostiam, ktoré vyústili v požiare," povedal klimatológom. Stanicu otvorili v roku 1998, aby skúmala topenie sa sibírskeho permafrostu - trvalo zamrznutej pôdy.
      Hoci je podľa expertov nemožné spájať individuálne zmeny v počasí s klimatickými zmenami, vlna horúčav naznačila posun v pohľade na riziká globálneho otepľovania medzi severnými krajinami, ako sú Rusko, Kanada či severské štáty.
      Putin oblečený v teplej vetrovke povedal vedcom v polárnej tundre, že ešte stále čaká na odpoveď, či je globálna zmena klímy výsledkom ľudskej činnosti, alebo či "Zem žije svoj vlastný život a dýcha".
      Vedci hovoria, že topiaci sa sibírsky permafrost, ktorý dosahuje do hĺbky až 1,5 kilometra pod zem, urýchli proces globálneho otepľovania, keďže do atmosféry Zeme sú uvoľňované obrovské množstvá metánu.
      Lietadlo ruského premiéra dnes pre zlé počasie nemohlo pristáť v arktickom meste Noriľsk, ako bolo naplávané, odklonili ho do dediny Chatanga, približne 1300 kilometrov na severovýchod od Noriľska. Odtiaľ bude premiér pokračovať v niekoľkodňovej ceste po východnej Sibíri a ruskom Ďalekom východe, informoval reportérov jeho hovorca Dmitrij Peskov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona