Putin sa vyslovil za posilnenie ruskej vojenskej prítomnosti v Arktíde

NETKY.SK • 10 December 2013, 13:20 • 2 min
Putin sa vyslovil za posilnenie ruskej vojenskej prítomnosti v Arktíde

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nariadil posilniť ruskú vojenskú prítomnosť v Arktíde a v roku 2014 ukončiť formáciu jednotiek a výstavbu vojenských základní v tomto regióne.

slovakia

left justify in out

V prejave k účastníkom zasadnutia širšieho kolégia ministerstva obrany Putin dnes v Moskve vyhlásil, že ruská vojenská prítomnosť v Arktíde je jednou z priorít ruských ozbrojených síl. Putin pripomenul, že Rusko v tomto regióne svoju prítomnosť postupne zvyšuje, preto je nevyhnutné, aby sa tam nachádzali "všetky nástroje na ochranu jeho štátnych záujmov a bezpečnosti". Zdôraznil aj dôležitosť základne na Novosibírskych ostrovoch, ktorej generálna oprava sa začala tento rok. Dodal tiež, že Rusko obnoví pôvodné letecké základne v Arktíde, ktoré začali upadať po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Ruský prezident informoval, že na budúci rok bude armáda pokračovať v modernizácii svojho vojenského arzenálu, do ktorého pribudne 40 medzikontinentálnych balistických rakiet, viac ako 200 vojenských lietadiel a dve jadrové ponorky.  

Modernizáciu armády si podľa Putina vynucuje súčasná situácia vo svete, keď fakt zdržiavania hrá v súčasných geopolitických podmienkach závažnú rolu, ale pritom mnoho štátov modernizuje svoju armádu a investuje do vývoja zbraní novej generácie. Putin dodal, že Rusko musí brať do úvahy všetky potenciálne výzvy a hrozby a prispôsobiť tomu aktivity vedúce k posilneniu ozbrojených síl.

Putin sa vyjadril aj k geopolitickej situácii, keď uviedol, že naďalej pretrvávajú pokusy o narušenie strategickej rovnováhy vo svete, čo podľa jeho slov súvisí v prvom rade s americkými plánmi na vybudovanie protiraketového štítu v Európe. V prejave upozornil aj na bezpečnostné riziká v Strednej Ázii po odsune medzinárodných jednotiek z Afganistanu koncom budúceho roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona