Putin sa v Soči stretol s Merkelovou; hovorili o Ukrajine i Sýrii

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 16:05 • 2 min
Putin sa v Soči stretol s Merkelovou; hovorili o Ukrajine i Sýrii

SOČI - Ruský prezident Vladimir Putin privítal dnes v čiernomorskom letovisku Soči nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, s ktorou odštartoval rokovania. Ide o Merkelovej prvú návštevu Ruska od roku 2015.

slovakia

left justify in out

Stretnutie prichádza v čase naštrbených vzťahov medzi Moskvou a Berlínom ohľadom konfliktu v Sýrii a ruskej anexie ukrajinského Krymu. Hoci lídri hovorili o oboch otázkach, k prelomu podľa všeobecného očakávania nedošlo.

 

"Samozrejme, musíme túto príležitosť využiť na diskusiu o vzájomných vzťahoch a najpálčivejších problémoch, ktorými mám na mysli Ukrajinu, Sýriu a prípadne niekoľko ďalších regiónov," vyhlásil Putin na úvod rokovania s Merkelovou.

 

"Rusko je, prirodzene, (naším) významným partnerom," reagovala Merkelová. Kancelárka zároveň vyzvala Putina, aby sa pričinil o ochranu práv gejov v Čečensku, keďže sa objavili správy o tom, že sú tam perzekvovaní.

 

Vzťahy Ruska s Nemeckom sa zhoršili po pričlenení Krymského polostrova do ruského územia v marci 2014, pričom Berlín vystupoval ako hlavná sila v procese uvaľovania sankcií EÚ voči Moskve v reakcii na tento krok.

 

Lídri sa však počas uplynulých dvoch rokov stretli mnoho ráz mimo územia Ruska, naposledy vlani v októbri, keď hovorili o Ukrajine s jej prezidentom Petrom Porošenkom a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

 

Oficiálnym účelom stretnutia Putina s Merkelovou v Soči je samit svetových lídrov skupiny G20, ktorý sa bude konať v júli v Hamburgu. Pre Rusko ide o jediné fórum svojho druhu po jeho vylúčení zo skupiny G8 v dôsledku anexie Krymu.

 

Merkelová požaduje od Kremľa, aby ukončil konflikt na Ukrajine využitím svojho vplyvu na tamojších proruských separatistov, ktorí bojujú v Donbase. Kancelárka tiež potrebuje spoluprácu Moskvy na dosiahnutie mieru v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona