Putin sa v Soči stretol s Abem, témou bol aj spor o Kurilské ostrovy

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 11:06 • 2 min
Putin sa v Soči stretol s Abem, témou bol aj spor o Kurilské ostrovy

SOČI - Japonský premiér Šinzó Abe sa stretol dnes s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v jeho letnom sídle v Soči.

slovakia

left justify in out

Schôdzka sa podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova skončila bez jednoznačného odkazu, či obe strany dospeli k významnejšiemu posunu v otázke riešenia územných sporov, ktoré zatieňujú bilaterálne vzťahy Moskvy a Tokia od druhej svetovej vojny, informuje agentúra AP.

 

Obaja lídri po rokovaní "potvrdili pripravenosť viesť intenzívny politický dialóg", uviedol Lavrov s tým, že v júni sa budú konať na úrovni námestníkov ministrov zahraničných vecí konzultácie ohľadom mierovej dohody. Abe vyvíja tlak na posun v spore o južné Kurily, známe v Japonku ako Severné teritóriá, ktoré sú pod kontrolou Ruskej federácie. Spor o tieto odľahlé ostrovy bráni obom krajinám formálne ukončiť vojnový stav spred 70 rokov.

 

Po druhej svetovej vojne boli totiž všetky Kurilské ostrovy včlenené do bývalého Sovietskeho zväzu, pripomína agentúra TASS. Japonsko si však nárokuje na niektoré z nich - Iturup, Kunašir, Šikotan a podskupinu Habomajské ostrovy.

 

"Abe potvrdil svoje pozvanie prezidenta Putina (na návštevu Japonska). Prezident a premiér hovorili o detailoch tejto návštevy vrátane konkrétnych dátumov," spresnil Lavrov. Šéf Kremľa zasa pozval japonského ministerského predsedu na druhý ročník Východného ekonomického fóra, ktoré sa uskutoční 2.-3. septembra vo Vladivostoku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies