Putin sa v Paríži s Erdoganom nestretne, možný je kontakt s Obamom

NETKY.SK • 30 November 2015, 13:02 • 2 min
Putin sa v Paríži s Erdoganom nestretne, možný je kontakt s Obamom

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa počas globálneho summitu o klimatických zmenách (COP21), ktorý sa dnes začal v Paríži, nestretne so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Uviedol to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Podľa Peskova takéto stretnutie nie je naplánované. "V harmonograme žiadne kontakty nie sú," uviedol. Hovorca však súčasne nevylúčil, že Putin sa v kuloároch parížskej konferencie stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom.

 

Najnovšie napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom spôsobil incident z minulého utorka, keď turecká stíhačka F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom. Rusko v reakcii na to pristúpilo k celému radu diplomatických a ekonomických opatrení. V snahe vyriešiť krízovú situáciu vyvolanú zostrelením ruského bombardéra Erdogan koncom minulého týždňa žiadal Putina o schôdzku v rámci parížskej COP21 a neúspešne sa pokúšal spojiť sa s ním aj telefonicky.

 

Neskôr v súvislosti s incidentom s ruským lietadlom vyjadril ľútosť, keď počas víkendu vyhlásil: "Všetci si želáme, aby sa to nestalo, ale stalo sa. Dúfam, že niečo také sa už nikdy nebude opakovať." Na stretnutí so svojimi priaznivcami ešte podotkol, že obe strany by k tomuto incidentu mali zaujať pozitívnejší postoj.

 

Počas uplynulého víkendu Putin podpísal výnos, ktorým nariadil uvalenie ekonomických sankcií na Turecko. Medzi nimi je zákaz dovozu niektorých tovarov z Turecka, najímanie tureckých štátnych príslušníkov ruskými firmami a pozastavenie bezvízového styku. Súčasťou ekonomických opatrení je aj zákaz predaja zájazdov do Turecka, ktoré je obľúbenou dovolenkovou destináciou mnohých Rusov, ako aj charterových letov medzi oboma krajinami. Svetoví lídri obe strany vyzvali, aby sa pokúsili zmierniť vzniknuté napätie. To by totiž podľa nich mohlo teraz ohroziť medzinárodné úsilie v boji s militantnou organizáciou Islamský štát a pozastaviť diplomatické snahy o sprostredkovanie mierovej dohody v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona