Putin sa stretne s Obamom v New Yorku

NETKY.SK • 24 September 2015, 18:26 • 2 min
Putin sa stretne s Obamom v New Yorku

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama sa stretnú v pondelok 28. septembra v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Bude to ich prvé priame, osobné stretnutie za takmer rok a v čase vyostrených vzťahov medzi oboma krajinami.

 

Oznámenie o stretnutí dnes vydal hovorca ruského lídra Dmitrij Peskov a potvrdil ho aj Biely dom, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Putin navštívi 27.-28. septembra USA, kde sa zúčastní na zasadaní Valného zhromaždenia OSN. S prejavom vystúpi práve 28. septembra. Zatiaľ nie je známe, či sa Putin stretne s Obamom pred svojím prejavom alebo po ňom.

 

Peskov dodal, že Putin má v pondelok taktiež stretnutie s japonským premiérom Šinzóom Abem.

 

Vzťahy medzi USA a Ruskom sa výrazne zhoršili pred vyše rokom, po ruskom anektovaní ukrajinského Krymského polostrova. Spojené štáty, ako aj ďalšie západné krajiny uvalili sankcie na Rusko za toto anektovanie a tiež pre obvinenia, že Rusko vojakmi a výzbrojou podporuje povstanie na východe Ukrajiny. Moskva rázne popiera, že sa vojensky zapája do konfliktu na Ukrajine, a sankcie aj ostrú kritiku zo strany Washingtonu označuje za pokusy oslabiť Rusko a zbaviť Putina moci.

 

Rusko medzičasom posilňuje aj svoju vojenskú prítomnosť v sýrskom konflikte. Nedávno doviezlo zbrane, vojakov a zásoby na letisko neďaleko sýrskeho pobrežného mesta Lázikíja, čo USA vnímajú ako prípravy na vybudovanie leteckej vojenskej základne.

 

Moskva popiera, že tam posilňuje svoju vojenskú prítomnosť preto, aby ochránila svojho dlhoročného spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada - a naopak tvrdí, že mu chce pomôcť v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

 

Obama sa s Putinom naposledy stretol na sérii krátkych schôdzok vlani v novembri v Číne počas summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Odvtedy spolu hovorili len telefonicky, a to trikrát.

 

Biely dom oznámil, že pondelkové stretnutie sa uskutoční na Putinovu žiadosť a napriek hlbokým názorovým rozporom s Moskvou má Obama pocit, že by bolo nezodpovedné, keby sa nepokúsil zistiť, či je možné dosiahnuť pokrok v ukrajinskej a sýrskej kríze.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies