Putin sa snaží Ukrajinu prilákať do ruského obchodného bloku

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 08:32 • 2 min
Putin sa snaží Ukrajinu prilákať do ruského obchodného bloku

KYJEV - Ukrajina by mala obozretne zvážiť výhody vstúpenia do obchodného bloku pod vedením Ruska v porovnaní s plánmi Kyjeva na posilnenie puta s Európskou úniou. Počas návštevy Ukrajiny to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

slovakia

left justify in out

"O svetové trhy prebieha tvrdý súboj. A ja som si istý, že väčšina z vás si uvedomuje, že len ak spojíme sily, môžeme byť konkurencieschopní a vyhrať tento veľmi náročný boj," povedal Putin v nedeľu na konferencii v Kyjeve. Citoval pritom údaje, podľa ktorých počas prvého štvrťroka 2013 objem obchodu Ruska s Ukrajinou klesol o 18 %, v rámci postsovietskej Colnej únie pod vedením Moskvy narástol o 2 až 3 %. Plánovaná dohoda o voľnom obchode a bližšom politickom prepojení s EÚ, ktorú chce Ukrajina uzavrieť v novembri, by však vylúčila možnosť účasti v ruskom obchodnom bloku. A hoci Putin vyhlásil, že Moskva "bude rešpektovať akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobia naši ukrajinskí partneri, priatelia a bratia", Kyjev nemôže ignorovať riziko odvetných opatrení zo strany Ruska, ktoré je hlavným trhom pre ukrajinský vývoz, vo forme obchodných reštrikcií. 

Putin Ukrajinu navštívil v rámci osláv 1 025. výročia masového krstu, ktorý tvoril základ pre vznik tzv. Kyjevskej Rusi, stredovekého štátu, z ktorého sa neskôr vyvinula ruská ríša. Na potenciálne výhody užšej spolupráce Kyjeva s Moskvou poukazoval aj pomocou odkazov na spoločnú minulosť. A hoci ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nenaznačil, že by si plány o užšom prepojení s EÚ rozmyslel, zdôraznil úlohu Ruska ako "strategického partnera". "Vážime a ceníme si naše priateľstvo s Ruskom," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona