Putin sa rozhodol, že na summite APEC na Filipínach ho bude zastupovať Medvedev

NETKY.SK • 12 November 2015, 12:58 • 2 min
Putin sa rozhodol, že na summite APEC na Filipínach ho bude zastupovať Medvedev

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na vrcholnom summite skupiny Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo filipínskej Manile. Rusko na ňom bude zastupovať premiér Dmitrij Medvedev, informoval dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Peskov vysvetlil, že toto rozhodnutie Putin prijal v záujme "optimalizácie pracovných harmonogramov" predstaviteľov ruského vedenia a v súvislosti s tým, že Medvedev má už aj tak v regióne naplánovanú sériu návštev. Spresnil, že časť stretnutí, ktoré mohli byť na summite APEC osobné, nahradia telefonické rozhovory.

Peskov odmietol odpovedať na otázku novinárov, či je počas summitu APEC v Manile naplánované aj Medvedevovo stretnutie s americkým prezidentom Barackom Obamom. Uviedol, že Medvedevov program v Manile organizuje aparát ruskej vlády. Zdôraznil však, že podobné summity ponúkajú výbornú možnosť na rozhovory v kuloároch či pri spoločných podujatiach.

 

Kremeľský hovorca pred novinármi pripomenul, že Putin sa už tradične veľmi pozorne zaujíma o problematiku APEC a program summitov tejto organizácie. Peskov dodal, že práve na túto tému Putin telefonicky hovoril s filipínskym prezidentom Benignom Aquinom.

 

Agentúra TASS v súvislosti s Putinovou neúčasťou pripomenula, že zmeny v zostave delegácií nie sú ničím výnimočným: Putin sa napríklad v roku 2002 nezúčastnil na summite APEC v Mexiku, pretože v Moskve sa vtedy odohrávala rukojemnícka dráma v Divadle na Dubrovke. V roku 2012 chýbal aj na summite G8, na ktorom ho zamenil Medvedev - stalo sa tak krátko po Putinovom nástupe do úradu hlavy štátu, keď sa chcel sústrediť na formovanie novej vlády.

Na summit APEC v ruskom Vladivostoku v roku 2012 nepricestoval ani americký prezident Barack Obama, keďže dátum jeho konania kolidoval s dôležitým kongresom Demokratickej strany. O rok neskôr Obama chýbal aj na summite tohto zoskupenia v Indonézii - stalo sa tak v súvislosti s problémami pri prijímaní návrhu zákona o štátnom rozpočte, pripomenula agentúra TASS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies