Putin s Erdoganom pracujú na obnovení mierových rokovaní o Sýrii

NETKY.SK • 16 December 2016, 10:50 • 2 min
Putin s Erdoganom pracujú na obnovení mierových rokovaní o Sýrii

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes informoval, že spolu so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom pracujú na zvolaní nového kopla mierových rokovaní medzi sýrskou vládou a opozíciou, ktoré by sa mali konať v kazašskej metropole Astana.

slovakia

left justify in out

Putin, ktorý je momentálne na návšteve v Japonsku, uviedol, že Ankara pomohla sprostredkovať dohodu o odchode protivládnych povstalcov z ich enkláv na východe sýrskeho mesta Aleppo. Dodal, že s Erdoganom pracujú na prímerí, ktoré by sa vzťahovalo na celé územie Sýrie.

 

Po tom, ako sýrska armáda získa kontrolu nad celým Aleppom, sa podľa Putina obyvatelia mesta budú môcť vrátiť domov.

 

Zatiaľ nie je známe, či by Západom podporovaná sýrska opozícia akceptovala Astanu ako dejisko mierových rokovaní s predstaviteľmi vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Odsun zranených a chorých, civilistov i povstalcov z Aleppa, ktorý sa začal vo štvrtok, by mal pokračovať aj dnes.

 

O počte doteraz evakuovaných osôb prichádzajú rozporné informácie: podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža mesto vo štvrtok opustilo asi 4000 civilistov, sýrska štátna tlačová agentúra SANA informovala o odsune 2300 povstalcov a ich rodín. Podľa Ruska, ktoré je Asadovým kľúčovým spojencom, z Aleppa odišlo viac ako 6462 ľudí vrátane vyše 3000 povstalcov a 301 zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies