VIDEO Putin sa dnes postavil pred novinárov: Prehovoril o Sýrii, Ukrajine, Trumpovi, ale aj o svojich dcérach

NETKY.SK • 17 December 2015, 18:53 • 2 min
VIDEO Putin sa dnes postavil pred novinárov: Prehovoril o Sýrii, Ukrajine, Trumpovi, ale aj o svojich dcérach

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v moskovskom Centre medzinárodného obchodu odpovedal na hodnotiacej tlačovej konferencii na otázky novinárov, ktorých sa tento rok na toto podujatie akreditovalo 1390.

slovakia

left justify in out

Tlačová konferencia trvala tri hodiny a takmer desať minút.  Otázky novinárov sa týkali medzinárodnej politiky: aktuálnych vzťahov Ruska s Tureckom, Sýriou, Egyptom, Ukrajinou i USA a tamojších prezidentských volieb. 
Pokiaľ ide o Ukrajinu, Putin priznal, že Rusko malo "personál na východnej Ukrajine, kde plnili isté vojenské úlohy". Poprel však, že by Rusko na východ Ukrajiny vyslalo svoje regulárne jednotky. 


Vyhlásil tiež, že Rusko je zainteresované na ukončení konfliktu na východe Ukrajiny a je pripravené presvedčiť proruských separatistov no nutnosti dosiahnuť kompromis ohľadom jeho urovnania.


Zároveň ubezpečil, že Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine žiadne sankcie ako reštrikcie za jej obchodnú dohodu s EÚ. Ukrajina "už len viac nebude mať úľavy ani výhody", aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s 
Putin na tlačovej konferencii vyhlásil, že prístav Sevastopol na Krymskom polostrove má z vojenského hľadiska väčšiu dôležitosť ako prístav vo Vladivostoku či Kamčatke. Uviedol, že Rusko urobilo veľmi veľa pre to, aby si základňu v Sevastopole zachovalo, "rozvíja ju a bude ju rozvíjať aj v budúcnosti". 


Ruský prezident zopakoval známe stanovisko Moskvy, že nikdy nebude súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť. Oznámil, že Rusko podporuje iniciatívu Spojených štátov ohľadom prípravy rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii, a vyjadril nádej, že s americkou iniciatívou bude spokojné aj sýrske vedenie. Pripomenul, že kríza v Sýrii má len politické riešenie, nie vojenské.


Putin sa vyjadril aj k najnovšej iniciatíve na riešenie konfliktu v Sýrii - vzniku koalície arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie. Priznal, že názory Moskvy a Rijádu sa síce nezhodujú vo všetkých oblastiach, ale vyslovil presvedčenie, že nová aliancia bude konať v spoločnom záujme a s ostatnými krajinami sa jej podarí dospieť k efektívnej spolupráci.


Nedávne zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou Putin opäť označil za nepriateľský akt. Znova uviedol, že Rusko do Sýrie presunulo svoj systém protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: "Len nech si (tam) teraz lietajú". Prednedávnom Putin varoval, že na akúkoľvek provokáciu voči ruským jednotkám na misii v Sýrii bude Rusko reagovať veľmi rozhodne. 


Na margo kontaktov s Tureckom v súčasnej kríze Putin vyhlásil, že so "súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať". Upozornil, že v Turecku dochádza k "plazivej islamizácii" a obvinil túto krajinu, že islamistom poskytuje útočisko.


Ubezpečil, že zrušenie letov do Egypta v súvislosti so zrútením ruského civilného lietadla s 224 osobami na palube nebolo politickým rozhodnutím, ale šlo o otázku bezpečnosti. Dodal, že Rusko odvolá všetky reštriktívne opatrenia týkajúce sa turistického ruchu v Egypte hneď po tom, ako začnú platiť spoľahlivé protiteroristické opatrenia.


Putin avizoval, že Rusko "je pripravené a chce" rozvíjať vzťahy s USA bez ohľadu na to, kto tam v roku 2016 vyhrá prezidentské voľby. Uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa označil za veľmi talentovaného človeka a za lídra kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Ubezpečil, že Rusko bude rešpektovať rozhodnutie amerických voličov, nebude ich nijako ovplyvňovať.


Putin sa vyjadril aj k súčasnej vnútropolitickej situácii v Rusku: konštatoval, že je spokojný s prácou vlády a uviedol, že kádrové zmeny v nej sa neplánujú. Vyslovil sa za dôsledné vyšetrenie podozrení z korupcie i ďalších trestných činov, pričom sa osobitne zmenil o vražde opozičného politika Borisa Nemcova.
Podľa Putinových slov ruská ekonomika prekonala krízu, "prinajmenšom jej vrchol". Vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. 
Pripustil, že časť akcií štátnych podnikov, ako napríklad ropnej spoločnosti Rosnefť, môže byť sprivatizovaná, ale kontrolný podiel by v každom prípade mal zostať štátu.


Ruský prezident odpovedal aj na otázky o poplatkoch v nákladnej doprave i za služby spojené s užívaním bytov, o nezvyšovaní výšky veku pre odchod do dôchodku v súčasnosti i poskytovaní ruských detí na adopciu do zahraničia. 


Novinári položili Putinovi aj otázky týkajúce sa korupčných a dopingových škandálov v športe. Na základe novinárskej otázky Putin brojil aj za vyučovanie angličtiny v Rusku a odhalil aj tajomstvo svojej dobrej fyzickej kondície. Výnimočne sa zmienil aj o svojich dvoch dcérach.

 

 

 

Ruský a americký plán na urovnanie situácie v Sýrii sa v podstate zhodujú

 

Rusko nebude nikdy súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť. Na dnešnej výročnej tlačovej konferencii v Moskve to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Informoval, že podporuje iniciatívu Spojených štátov ohľadom prípravy rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii. Rusko je s jej návrhom vo všeobecnosti spokojné. Súčasne vyjadril nádej, že s americkou iniciatívou bude spokojné aj sýrske vedenie.

 

Pripomenul, že kríza v Sýrii má len politické riešenie, nie vojenské - v tomto sa ruský a americký plán na urovnanie tamojšej situácie plne zhodujú. Zhoda je podľa Putina aj v ďalších bodoch mierového plánu: ide o spoločnú prácu politických síl v Sýrii na novej ústave, vytvorenie nástrojov na monitorovanie budúcich predčasných volieb, zorganizovanie samotných volieb a uznanie ich výsledkov.

 

Putin ďalej uviedol, že Rusko bude naďalej v Sýrii pokračovať v náletoch, aby podporilo ofenzívy sýrskej vládnej armády, "a to dovtedy, kým bude sýrska armáda tieto operácie podnikať". Okrem toho sa Rusko bude usilovať nadviazať kontakty s opozíciou, ktorá v Sýrii bojuje proti tzv. Islamskému štátu (IS). V tejto súvislosti ruský prezident vyhlásil, že sa nedomnieva, že by Rusko potrebovalo v Sýrii stálu vojenskú základňu.

 

"Rusko nezačalo vojnu v Sýrii," zdôraznil Putin. Podľa neho Moskva podniká v tejto krajine jednotlivé operácie, ktoré nemajú vážnejší vplyv na štátny rozpočet.

 

Rusko nechystá sankcie voči Ukrajine, len jej neposkytne zľavy a výhody

 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na výročnej tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine nejaké sankcie. Ukrajina "už len viac nebude mať úľavy ani výhody", aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s Kyjeva.

 

Ruský prezident tiež zdôraznil, že Rusko nemá záujem na vyostrení konfliktu na východe Ukrajiny. Upozornil však, že nie je možné riešiť ho cestou fyzickej likvidácie ľudí, ktorí tam žijú. Za Rusko povedal, že je otvorené dialógu s Ukrajinou. Viac sa dočítate TU!

 

V Turecku sa odohráva plazivá islamizácia, Atatürk sa musí obracať v hrobe

 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na koncoročnej hodnotiacej tlačovej konferencii opäť označil zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou za nepriateľský akt. Upozornil na to, že Turecko sa "hneď začalo kryť Severoatlantickou alianciou".

 

Rusko podľa neho v súvislosti s týmto incidentom najviac nahnevalo to, že ešte nie tak dávno sa Turecko obracalo na Rusko o pomoc pri riešení citlivých otázok. Putin vyhlásil, že so "súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať" a konštatoval, že sa snaží zapáčiť Američanom. Upozornil, že v Turecku dochádza k "plazivej islamizácii" a vyhlásil, že zakladateľ moderného tureckého štátu Mustafa Kemal Atatürk sa teraz musí obracať v hrobe. Viac sa dozviete TU!

 

Vymenovanie Saakašviliho za gubernátora je pľuvancom do tváre Ukrajincov

 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Rusko je pripravené na obnovenie vzťahov s Gruzínskom, ktoré prejavuje záujem o ich opätovné nadviazanie. Súčasne však zdôraznil, že Moskva nezavinila zhoršenie rusko-gruzínskych vzťahov. Vyhlásil tiež, že rozpad Gruzínska spôsobila politika exprezidenta Michaila Saakašviliho. Čítajte viac TU!

 

Ruská ekonomika má najhoršie obdobie krízy za sebou

 

Ruská ekonomika má už najhoršie obdobie krízy za sebou, uviedol dnes na výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin, pričom dodal, že od 2. štvrťroka tohto roka zaznamenáva ekonomika náznaky stabilizácie. Na budúci rok očakáva Moskva rast ekonomiky o 0,7 % a v ďalších rokoch by sa tempo rastu malo zvyšovať. Informovali o tom agentúry TASS, Reuters a AP. Viac si prečítate TU!

 

Putin o svojich dcérach: Žijú v Rusku, a to dôstojne

 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na výročnej tlačovej konferencii odpovedal aj na osobnú otázku, ktorá sa týkala jeho dvoch dcér. Uviedol, že obe žijú v Rusku, majú tam trvalý pobyt, vždy študovali len na ruských školách a momentálne sa nevenujú ani politike, ani podnikaniu. Viac sa dočítate TU!

 

Putin ubezpečil, že Rusko zruší reštrikcie v leteckej doprave s Egyptom


Ruský prezident Vladimir Putin dnes na výročnej tlačovej konferencii v Moskve vysvetlil, že zrušenie letov do Egypta nebolo politickým rozhodnutím, ale šlo o otázku bezpečnosti. Ubezpečil, že k prerušeniu leteckého spojenia s Egyptom sa neprikročilo preto, že by Rusko nedôverovalo egyptskej vláde. Putin, naopak, ocenil egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího za jeho osobnú statočnosť v boji s terorizmom. Viac sa dozviete TU!

 

Putin ubezpečil, že páchateľov vraždy politika Nemcova nebude nikto kryť

 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova musí byť vyšetrená a potrestaná. Súčasne však vyzval neprichádzať s predčasnými závermi. Ubezpečil, že "nikto nebude nikoho kryť", ale apeloval, že "treba vyčkať na súd". Viac informácií TU!

 

Podľa Putina by mal Blatter získať Nobelovu cenu za mier

 

Ruský prezident Vladimir Putin označil suspendovaného prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera za "veľmi rešpektovanú osobu". Zároveň navrhol, aby Blatter získal Nobelovu cenu za mier. Viac sa dozviete TU!

 

Putin považuje Trumpa za absolútneho lídra prezidentskej kampane v USA

 

Ruský prezident Vladimir Putin považuje uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa za veľmi talentovaného človeka a za absolútneho lídra kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Čítajte viac TU

 

Putin priznal, že Rusko malo na Ukrajine personál plniaci aj vojenské úlohy

 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes priznal, že Rusko malo "personál na východnej Ukrajine, kde plnili isté vojenské úlohy". Poprel však, že by Rusko na východ Ukrajiny vyslalo svoje regulárne jednotky. Viac TU!

 

Putin sľubuje vykoreniť doping, ale nesúhlasí s trestom

 

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin potvrdil postoj svojej krajiny k trestu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), keď sa síce zaviazal vykoreniť dopingovú pliagu, ale zároveň obhajoval dištancovaných poctivých športovcov. Viac sa dočítate TU!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies