Putin: Rusko vníma Turecko ako svojho priateľa

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 12:57 • 2 min
Putin: Rusko vníma Turecko ako svojho priateľa

MOSKVA - Rusko stále nazerá na Turecko ako na svojho priateľa, má však problémy s niektorými z tamojších politikov. Ruský prezident Vladimir Putin to povedal dnes počas tradičného televízneho programu, v ktorom raz do roka odpovedá naživo na otázky občanov.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho vyjadrenia, ktoré priniesla agentúra Reuters, Rusi "majú problémy s niekoľkými (tureckými) politikmi, ktorých správanie považujú za nevhodné". Putin tiež povedal, že Turecko nie je bezpečnou krajinou pre ruských dovolenkárov a zatiaľ je priskoro hovoriť o obnovení leteckého spojenia medzi Tureckom a Ruskom.

 

Ruský prezident varoval, že na juhu Turecka prakticky zúri občianska vojna, a obvinil turecké vedenie zo spolupráce s radikálnymi skupinami namiesto toho, aby proti nim bojovalo.

 

Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa výrazne zhoršili vlani v novembri, keď počas misie na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom turecká stíhačka zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24. Moskva po tomto incidente zaviedla voči Turecku sériu najmä ekonomických sankcií a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Islamský štát. Rusko a Turecko majú navyše odlišný postoj k riešeniu sýrskej krízy.

 

Vzťahov Ruska s okolitými krajinami sa týkala i otázka 12-ročného dievčaťa, ktoré sa Putina pýtalo, či by sa pokúsil zachrániť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana alebo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ak by sa topili, a koho z nich by zachraňoval skôr. Putin odpovedal sarkastickou poznámkou, že "ak sa niekto rozhodne, že sa utopí, nie je ho možné zachrániť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies