Putin: Rusko tento rok zmarilo 20 teroristických akcií

NETKY.SK • 20 Október 2015, 17:55 • 2 min
Putin: Rusko tento rok zmarilo 20 teroristických akcií

MOSKVA - Agenti ruských tajných služieb zmarili vo svojej krajine tento rok 20 teroristických sprisahaní.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom podujatí v Kremeľskom paláci to dnes povedal prezident Vladimir Putin, ktorý zároveň vyzval zodpovedných na zvýšenie úsilia, aby zabránili ďalším teroristickým útokom.

 

Rusko od minulého mesiaca podniká nálety na militantov Islamského štátu (IS) v Sýrii, kde podporuje vládne sily. Kremeľ tieto letecké útoky odôvodnil potrebou zakročiť proti medzinárodnému terorizmu a zamedziť tomu, aby sa občania Ruska, ktorí bojujú v radoch IS, vrátili domov.

 

Na slávnosti v Kremli, ktorú prenášala televízia, Putin povedal, že ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tento rok prekazila 20 teroristických sprisahaní, zatkla 560 militantov a 112 ďalších zabila. Putin vyzval FSB, aby zintenzívnila snahy zastaviť aktivity teroristov a odhaliť ich kontakty s medzinárodnými skupinami.

 

Na ruskom Severnom Kaukaze sa po dvoch vojnách v Čečensku v 90. rokoch schyľovalo k islamistickému povstaniu. V susednom Dagestane dochádza takmer denne k zrážkam medzi bezpečnostnými silami a povstalcami usilujúcimi sa o ustanovenie štátu, v ktorom by platila prísna interpretácia islamského práva. Moskva tvrdí, že niektorí z týchto militantov sú v spojení s IS.

 

FSB, ktorá je hlavnou nástupníckou organizáciou bývalej sovietskej tajnej služby KGB, uviedla, že počas dvoch týždňov zmarila dve veľké teroristické akcie v Moskve a južnom Rusku, ktoré údajne pripravili muži s kontaktmi na IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies