Putin: Rusko s Čínou sa vnímajú ako blízki spojenci

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 08:36 • 2 min
Putin: Rusko s Čínou sa vnímajú ako blízki spojenci

PEKING - Rusko sa chystá diverzifikovať obchodnú spoluprácu s Čínou. Obe krajiny zároveň hľadajú možnosti novej kooperácie v rámci úsilia o dosiahnutie čo najproduktívnejšieho partnerstva na globálnej scéne. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin v exkluzívnom rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra Sinchua.

slovakia

left justify in out

"Navzájom sa vnímame ako blízki spojenci, takže si samozrejme vždy aj načúvame, čím myslím, že máme na pamäti záujmy toho druhého," povedal ruský prezident.

 

Pripomínajúc strategické partnerstvo, ktoré obe krajiny nadviazali pred dvoma desaťročiami, a tiež dohodu o vzájomnom priateľstve a spolupráci, ktorú uzatvorili pred 15 rokmi, vyjadril Putin presvedčenie, že oba susediace štáty položili pevné základy pre nadchádzajúcu bilaterálnu spoluprácu.

 

Podľa Putina medzi Moskvou a Pekingom existuje plodné partnerstvo v oblasti vesmírnych technológií a jadrovej energetiky a veľké možnosti vzájomnej kooperácie sa črtajú aj v oblasti výstavby dopravnej infraštruktúry.

 

Lídri Číny a Ruska sa v pravidelne stretávajú a medzi oboma krajinami v súčasnosti tiež funguje vyše dvadsať medzivládnych mechanizmov. Putin by mal zároveň už v sobotu zavítať na oficiálnu štátnu návštevu do Číny, kde bol počas vlády prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa ujal úradu v roku 2013, už trikrát.

 

Obaja lídri sú momentálne v uzbeckom Taškente, kde práve prebieha summit hláv štátov členských štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies