Putin: Rusko prispeje k záchrane Cypru

NETKY.SK • 8 Apríl 2013, 15:22 • 2 min
Putin: Rusko prispeje k záchrane Cypru

HANNOVER - Ruský prezident Vladimir Putin ubezpečil, že Rusko prispeje k záchrane Cypru, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Moskva poskytla Cypru úver vo výške 1 miliardy USD (767,9 miliardy eur). Tento úver by sa mal teraz reštrukturalizovať, povedal Putin v Hannoveri po prechádzke po veľtrhu s kancelárkou Angelou Merkelovou.

Ruský prezident predpokladá, že spôsob záchrany Cypru je jedinečný, a dúfa, že podobná metóda sa už nepoužije. Nikózia musí prispieť k záchrannému balíku a tento príspevok sa financuje prostredníctvom odvodu z bankových vkladov. To sa dotkne aj mnohých Rusov, ktorí majú účty v cyperských bankách.

Merkelová uviedla, že berie na vedomie, že Rusko má veľký záujem na stabilnom vývoji v eurozóne. Priznala, že eurozóna sa musí v mnohých oblastiach zlepšiť.

Napríklad v súčasnosti sa pracuje na zjednotení garancie vkladov. Bankové vklady sú síce v Európe garantované do výšky 100.000 eur, ale štandardy tejto garancie sa ešte len zjednocujú. Rovnako sa v súčasnosti pracuje na zjednotení bankového dohľadu.

Nemecká kancelárka poukázala na to, že úročenie vkladov na Cypre je síce výrazne vyššie než v Nemecku, ale daňou za to je vyššie riziko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies