Putin: Rusko pracuje na vývoji nových zbraní

NETKY.SK • 19 November 2016, 07:20 • 2 min
Putin: Rusko pracuje na vývoji nových zbraní

MOSKVA - Rusko pracuje na vývoji nových zbraní, aby zabezpečilo svetovú strategickú rovnováhu, oznámil dnes ruský prezident Vladimir Putin.

slovakia

left justify in out

Šéf Kremľa mal prejav pred najvyššími veliteľmi ruskej armády vo svojej rezidencii v letovisku Soči. Vyhlásil, že Rusko, tak ako ostatné národy, pracuje na vyspelých zbrojných technológiách vrátane laserových, hypersonických a robotických zbraní.

 

"Osobitná pozornosť sa venuje vývoju zbraní skonštruovaných podľa nových fyzických zásad, ktoré umožňujú selektívny, veľmi presný zásah mimoriadne dôležitých súčastí nepriateľskej výzbroje a infraštruktúry," povedal Putin na stretnutí, ktorým sa skončili týždeň trvajúce konzultácie o modernizácii ruskej armády a zbrojárskeho priemyslu.

 

Ruský líder sa nezmienil o konkrétnych zbrojných programoch, ale predstavitelia armády uviedli, že Rusko vyvíja nové bojové hlavice pre svoje balistické strely, ktoré budú schopné prudko manévrovať na ceste k cieľu a uhýbať sa pred nepriateľskými ozbrojenými silami. Armáda pracuje aj na vzdušných laserových zbraniach.

 

Kremeľ pokračuje v rozsiahlej modernizácii armády aj napriek tomu, že ruská ekonomika skĺzla do recesie.

 

"Urobíme všetko potrebné, aby sme zaručili strategickú rovnováhu," povedal podľa agentúry AP Putin. "Sme presvedčení, že pokusy narúšať rovnováhu sú krajne nebezpečné. Strategická rovnováha, ktorá sa formovala koncom 40. rokov a v 50. rokoch 20. storočia, umožnila svetu vyhnúť sa obrovským vojenským konfliktom," dodal ruský prezident.

 

Vzťahy Ruska s USA a ich spojencami sa v súčasnosti dostali na najhoršiu úroveň od obdobia studenej vojny. Spôsobila to ukrajinská kríza a napätie ohľadom Sýrie.

 

Putin bez toho, aby spomenul Spojené štáty, vyslovil záväzok, že odvráti hrozby, ktoré predstavuje raketový obranný systém pod velením USA v rámci NATO a americké pokusy vyvinúť Rýchly globálny úder (Prompt Global Strike/PGS) - teda systémy zbraní, ktoré budú schopné uskutočniť do hodiny presný úder kdekoľvek na svete.

 

"Našou úlohou je účinne zneškodniť akékoľvek vojenské hrozby voči Rusku vrátane tých, ktoré predstavuje strategická raketová obrana, uskutočnenie koncepcie globálneho úderu a informačné vojny," povedal Putin v Soči.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona