Putin: Rusko pošle konvoj s humanitárnou pomocou na Ukrajinu

NETKY.SK • 11 August 2014, 18:28 • 2 min
Putin: Rusko pošle konvoj s humanitárnou pomocou na Ukrajinu

BRUSEL/MOSKVA - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes v telefonickom rozhovore varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vojenskou intervenciou na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na EK.
     

"Predseda Barroso varoval pred jednostrannými vojenskými akciami na Ukrajine, pod akoukoľvek zámienkou vrátane humanitárnej," uvádzalo sa vo vyhlásení EK.
     

Barroso mal takisto samostatný telefonát s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, informovalo vyhlásenie.
     

V oboch telefonátoch Barroso vyjadril obavy Európskej únie pred humanitárnym dopadom konfliktu na východe Ukrajiny a vyzval na rešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva.
     

Barroso oznámil, že komisia ako výkonný orgán EÚ tento týždeň rozhodne o ďalšej núdzovej humanitárnej pomoci, ktorá bude súčasťou medzinárodného humanitárneho plánu pod záštitou OSN.
     

Kremeľ tiež vo vyhlásení informoval o dnešnom telefonickom rozhovore ruského prezidenta s Barrosom. Putin podľa vyhlásenia Barrosovi povedal, že Rusko v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) pošle konvoj s humanitárnou pomocou na Ukrajinu.
     

Kremeľ vo vyhlásení neuviedol, kedy sa konvoj vydá na cestu, a neposkytol ani ďalšie podrobnosti.
     

Ukrajinské vládne sily za posledný týždeň zintenzívnili svoje vojenské operácie a obkľúčili Doneck, najväčšie mesto východnej Ukrajiny, ktoré je v rukách proruských povstalcov. Vzájomná raketová paľba a obete ostreľovania sú súčasťou každodenného života, preto si státisíce ľudia zvolili útek z oblasti, napísala tlačová agentúra AP.
     

Rusko vyzývalo Ukrajinu, aby mu umožnila vyslať humanitárnu pomoc obyvateľom východoukrajinských oblastí, najhoršie zasiahnutých proruským povstaním. Ukrajina a Západ však s takouto operáciou nesúhlasili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies