Putin: Rusko nekontroluje Snowdena, o svojom osude môže rozhodovať sám

NETKY.SK • 19 December 2013, 11:03 • 2 min
Putin: Rusko nekontroluje Snowdena, o svojom osude môže rozhodovať sám

MOSKVA - Moskva nekontroluje bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý v Rusku dostal dočasný azyl. Povedal to dnes na výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin.

slovakia

left justify in out

Rusko podľa neho ponecháva Snowdenovi možnosť, aby samostatne rozhodoval o svojom osude, citovala prezidenta agentúra AP. Putin zopakoval, že sa so Snowdenom nestretol, a trval na tom, že ruské tajné služby nespolupracovali so Snowdenom a nepoložili mu žiadne otázky v súvislosti s aktivitami Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), pre ktorú Američan určitý čas pracoval, zameranými voči Rusku.

Sledovací program NSA je podľa Putina nevyhnutný na boj proti terorizmu, musí však byť regulovaný prísnymi a jasnými pravidlami a normami. Tento program NSA "nie je dôvodom na radosť, ale nie je dôvodom ani na ľútosť", uviedol Putin. Detaily o tomto programe NSA unikli na verejnosť práve prostredníctvom Snowdena.

Putin počas tlačovej konferencie, ktorá zvyčajne trvá niekoľko hodín, odpovie na množstvo otázok týkajúcich sa kľúčových politických, ekonomických a sociálnych tém, uviedla agentúra RIA Novosti. Doposiaľ sa okrem iného vyjadroval k Ukrajine i k prípadnému rozmiestneniu rakiet Iskander v Kaliningradskej oblasti.

Na tlačovke, ktorá vlani trvala takmer štyri a pol hodiny, sa zúčastňuje viac než 1300 novinárov z mnohých krajín sveta. Šesťdesiatjedenročný ruský prezident vyzeral na začiatku maratónu otázok oddýchnuto, napísala agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona