Putin: Rusko nechystá sankcie voči Ukrajine, len jej neposkytne zľavy a výhody

NETKY.SK • 17 December 2015, 12:16 • 2 min
Putin: Rusko nechystá sankcie voči Ukrajine, len jej neposkytne zľavy a výhody

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes na výročnej tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine nejaké sankcie. Ukrajina "už len viac nebude mať úľavy ani výhody", aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s Kyjeva.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident tiež zdôraznil, že Rusko nemá záujem na vyostrení konfliktu na východe Ukrajiny. Upozornil však, že nie je možné riešiť ho cestou fyzickej likvidácie ľudí, ktorí tam žijú. Za Rusko povedal, že je otvorené dialógu s Ukrajinou.


Šéf Kremľa upriamil pozornosť na fakt, že vo voľbách "všade na juhovýchode Ukrajiny víťazí opozícia" a vyjadril údiv nad tým, že to nezaznamenala aj vláda v Kyjeve. Putin pripomenul, že ukrajinský parlament prijal zákon o osobitnom štatúte Donbasu, pričom sa však ďalej schvaľujú dodatky, ktoré odďaľujú jeho platnosť. Keď však Rusko upozorňuje na túto nežiaducu prax, dostáva od Kyjeva odpoveď, že "všetko sa plní".


Pokiaľ ide o realizáciu plánu na riešenie krízy v tejto časti Ukrajiny, Putin označil za manipulácie tie kroky, ktoré Kyjev podniká pri plnení mierových protokolov uzavretých v Minsku. Putin na tlačovej konferencii tlmočil názor, že výmena zajatcov by mala byť predmetom dialógu s ukrajinskou stranou. Výmena by "mala byť rovnocenná" a podľa princípu "všetkých za všetkých". Rusko v tejto záležitosti plne podporuje pozíciu Donbasu. Putin takto odpovedal na otázku, či sa uskutoční výmena väznenej Nadije Savčenkovej alebo režiséra Olega Sencova a ďalších. Ruský prezident pritom uviedol, že treba rozlišovať medzi príslušníkmi regulárnej armády a tými, ktorí šli na Ukrajinu bojovať dobrovoľne.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies