Putin: Rusko je pripravené rozložiť splátky ukrajinského dlhu na tri roky

NETKY.SK • 16 November 2015, 17:41 • 2 min
Putin: Rusko je pripravené rozložiť splátky ukrajinského dlhu na tri roky

BELEK - Rusko je ochotné pristúpiť na reštrukturalizáciu ukrajinského dlhu, pričom navrhlo, aby Kyjev svoj dlh v hodnote 3 miliardy USD (2,8 miliardy eur), ktorý pôvodne mal vyplatiť v decembri tohto roka, splatil počas nasledujúcich troch rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na summite skupiny G20 v tureckej Antalyi ruský prezident Vladimir Putin.

 

"Myslím si, že sme našim (ukrajinským) partnerom predložili nečakanú ponuku," povedal Putin s tým, že Moskva ponúka lepšie podmienky, než Rusom navrhoval Medzinárodný menový fond (MMF). "Požiadali nás (z MMF), aby sme termín splatenia celého ukrajinského dlhu v hodnote 3 miliardy USD posunuli o rok. Uviedol som, že sme pripravení na ešte rozsiahlejšiu reštrukturalizáciu," povedal ruský prezident. Dodal, že tento rok Ukrajina splátku realizovať nemusí, no v každom z nasledujúcich troch rokov by vyplatila Rusku 1 miliardu USD. Moskva ale zároveň žiada od Západu garancie splatenia ukrajinského dlhu.

 

Ukrajina už niekoľkokrát dala najavo, že nie je ochotná poskytnúť Rusku iné podmienky ako ďalším veriteľom, s ktorými sa pred časom dohodla na reštrukturalizácii dlhu, a ukrajinská vláda uviedla, že je pripravená ísť aj na súd. Moskva ale trvá na tom, že spomínaný dlh v hodnote 3 miliardy USD nie je komerčný dlh, ale je štátnou pomocou a Ukrajina by ho mala splatiť celý. Pôvodne ale žiadala splatenie v termíne, teda v decembri tohto roka.

 

Rusko sa v decembri 2013 dohodlo s bývalou ukrajinskou vládou na znížení ceny plynu pre Ukrajinu zhruba o tretinu a zároveň na dvojročnej finančnej pomoci Kyjevu potom, ako Ukrajina a EÚ v novembri toho roka nepodpísali asociačnú dohodu. Moskva v rámci pomoci plánovala odkúpiť ukrajinské dlhopisy celkovo za 15 miliárd USD. Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v hodnote 3 miliardy USD, neskôr však Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zvyšných 12 miliárd USD už Rusi Ukrajincom neposkytli.

(1 EUR = 1,0723 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies