Putin: Rusko je pripravené pripojiť sa k dohode OPEC

NETKY.SK • 10 Október 2016, 17:25 • 2 min
Putin: Rusko je pripravené pripojiť sa k dohode OPEC

MOSKVA - Rusko, najväčší svetový exportér energií, je pripravené pripojiť sa k dohode Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), či už sa bude týkať obmedzenia alebo zmrazenia produkcie. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

“Rusko je pripravené pripojiť sa k spoločným opatreniam na obmedzenie produkcie a vyzýva aj ďalších exportérov, aby urobili to isté," povedal dnes Putin na úvod Svetového energetického kongresu v Istanbule. “Domnievame sa, že v súčasnej situácii je zmrazenie, alebo dokonca zníženie produkcie ropy, pravdepodobne jediným vhodným rozhodnutím na udržanie stability na svetovom energetickom trhu."

 

V Turecku sa dnes zišli ministri z krajín, ktoré sú najväčšími producentmi ropy, aby rokovali o spôsoboch, ako ukončiť dva roky trvajúce nadmerné zásobovanie svetového trhu komoditou. Členom OPEC sa totiž v septembri v Alžírsku podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o znížení svojej produkcie. To je zmena v doterajšej politike ropného kartelu.

 

OPEC by chcel konečnú dohodu schváliť na svojom zasadnutí 30. novembra vo Viedni, dovtedy však musí vypracovať a odsúhlasiť všetky detaily. Rusko dáva prednosť zmrazeniu ťažby pred jej znížením. Naznačil to dnes v Istanbule ruský minister energetiky Alexander Novak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona